De Congolese nationale bank heeft begin februari FPM, een microfinancieringsfonds, de toelating gegeven om van start te gaan als financieringsmaatschappij. Dat raakte bekend in de marge van het bezoek aan Congo van de ministers Alexander De Croo (Open VLD) en Didier Reynders (MR). Dat fonds kan, met Belgische steun, van start gaan met de financiering van financiële instellingen die zich richten op zogenaamde mkmo's (micro-, kleine en middelgrote ondernemingen).

Het startkapitaal bedraagt 25 miljoen dollar, en de bedoeling is om over vijf jaar over 60 miljoen dollar te beschikken. België draagt, met BIO (Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden), 8 miljoen dollar bij.

Informele sector

De goedkeuring door de Congolese nationale bank is van belang omdat de meeste Congolese mkmo's geen toegang hebben tot financiering. De Congolese banken geven immers de voorkeur aan grote bedrijven. Een gevolg daarvan is dat de meeste van die bedrijfjes zich maar traag ontwikkelen en blijven hangen in de informele sector. Daardoor zijn ze ook zeer gevoelig voor economische schommelingen.

Het fonds is een aanvulling op de vzw FPM, die al sinds 2007 actief is en zich toelegt op de verlening van Technische Assistentie (TA) aan Congolese financiële instellingen. Tot nu toe zijn al 50 van die TA-projecten uitgevoerd. Behalve België dragen ook de Duitse ontwikkelingsbank KfW (13 miljoen dollar), het Nederlandse Cordaid (4 miljoen dollar) en het Belgische microfinancieringsfonds Incofin cvso (100.000 dollar) bij. De Belgische investeerder Incofin Investement Management, die zich heeft gespecialiseerd in rurale microfinanciering, treedt op als fondsadviseur voor FPM. (Belga/WB)

De Congolese nationale bank heeft begin februari FPM, een microfinancieringsfonds, de toelating gegeven om van start te gaan als financieringsmaatschappij. Dat raakte bekend in de marge van het bezoek aan Congo van de ministers Alexander De Croo (Open VLD) en Didier Reynders (MR). Dat fonds kan, met Belgische steun, van start gaan met de financiering van financiële instellingen die zich richten op zogenaamde mkmo's (micro-, kleine en middelgrote ondernemingen). Het startkapitaal bedraagt 25 miljoen dollar, en de bedoeling is om over vijf jaar over 60 miljoen dollar te beschikken. België draagt, met BIO (Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden), 8 miljoen dollar bij.De goedkeuring door de Congolese nationale bank is van belang omdat de meeste Congolese mkmo's geen toegang hebben tot financiering. De Congolese banken geven immers de voorkeur aan grote bedrijven. Een gevolg daarvan is dat de meeste van die bedrijfjes zich maar traag ontwikkelen en blijven hangen in de informele sector. Daardoor zijn ze ook zeer gevoelig voor economische schommelingen. Het fonds is een aanvulling op de vzw FPM, die al sinds 2007 actief is en zich toelegt op de verlening van Technische Assistentie (TA) aan Congolese financiële instellingen. Tot nu toe zijn al 50 van die TA-projecten uitgevoerd. Behalve België dragen ook de Duitse ontwikkelingsbank KfW (13 miljoen dollar), het Nederlandse Cordaid (4 miljoen dollar) en het Belgische microfinancieringsfonds Incofin cvso (100.000 dollar) bij. De Belgische investeerder Incofin Investement Management, die zich heeft gespecialiseerd in rurale microfinanciering, treedt op als fondsadviseur voor FPM. (Belga/WB)