Merkel pleit voor invoering transactietaks in eurozone

© Reuters

In Berlijn zetten Merkel en Sarkozy het nieuwe jaar in met een grondig gesprek over de schuldencrisis. Daarbij hield Duits bondskanselier Angela Merkel een pleidooi voor de invoering van een taks op financiële transacties in de eurozone.

Duits bondskanselier Angela Merkel opent de deur voor de invoering van een taks op financiële transacties in de eurozone. Het liefst ziet ze zo’n belasting in heel de Europese Unie ingevoerd, maar als dat niet mogelijk blijkt, wil ze zich concentreren op de 17 eurolanden. Dat heeft Merkel gezegd na een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy.

In Berlijn zetten Merkel en Sarkozy het nieuwe jaar in met een grondig gesprek over de schuldencrisis. De onderhandelingen over het nieuwe intergouvernementeel begrotingsverdrag dat 26 van de 27 EU-landen in december overeenkwamen, moeten in de komende dagen afgerond kunnen worden, zei Sarkozy. “Op 1 maart moet het verdrag getekend zijn.”

Zoals bekend doet enkel het Verenigd Koninkrijk niet mee. David Cameron weigerde de bestaande Europese verdragen open te gooien omdat hij geen garanties kreeg dat de Londense financiële dienstensector in de toekomst extra beschermd zou worden. Vooral de invoering van een taks op financiële transacties is voor Cameron niet haalbaar. Omdat het er allerminst naar uitziet dat Cameron zijn verzet zal laten varen, is Merkel nu bereid de invoering van zo’n taks in de eurozone te overwegen. Eerder stond ze erop de hele Europese Unie erbij te betrekken.

Haalbaarheidsstudie

“Persoonlijk ben ik voor zo’n belasting in de eurozone”, zei ze. “In de (Duitse) regering is daar geen overeenstemming over, maar ik zal er persoonlijk campagne voor voeren. Als we er niet in slagen alle 27 te overtuigen – wat natuurlijk beter zou zijn – dan moeten we erover nadenken hoe we dit kunnen organiseren.”

Merkel wil dat de Europese ministers van Financiën ten laatste tegen maart een definitief rapport opstellen over de haalbaarheid van een transactietaks. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content