De reactie van Merkel komt er nadat het ratingagentschap Moody's de rating van Portugal degradeerde tot rommelstatus. Merkel vraagt de beleggers niet te veel waarde te hechten aan de ratings die de beursvloer verhitten en hun eigen oordeel te volgen.

Merkel verklaart bij het hulpprogramma voor Griekenland zelf vooral rekening te houden met het oordeel van de "trojka": meer bepaald de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF.

Behalve de Duitse bondskanselier is de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Stavros Lambrinidis evenmin te spreken over de beoordelingen van de kredietratingagentschappen, die hij als 'waanzin' omschrijft. "Moody's heeft de kredietrating voor Portugal verlaagd maar dat is niet gebaseerd op het feit dat Portugal zijn hervormingsplannen niet realiseert, maar op de hypothese dat het land nieuwe steun zal moeten aanvragen", aldus Lambrinidis.

Aangezien ratingbureaus privébedrijven zijn - en geen overheidsinstellingen - werd binnen Europa al herhaaldelijk gepleit om een onafhankelijk ratingagentschap op te richten. Europees Commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier werkt intussen aan een regulering van de ratingbureaus. Zijn concrete plannen worden tegen eind 2011 verwacht.

De financiële markten reageerden woensdag nerveus en negatief op de ratingverlaging van Moody's. De rente op langlopende Portugese obligaties steeg woensdagvoormiddag met 100 basispunten (+1 procent).

(Belga/BO)

De reactie van Merkel komt er nadat het ratingagentschap Moody's de rating van Portugal degradeerde tot rommelstatus. Merkel vraagt de beleggers niet te veel waarde te hechten aan de ratings die de beursvloer verhitten en hun eigen oordeel te volgen.Merkel verklaart bij het hulpprogramma voor Griekenland zelf vooral rekening te houden met het oordeel van de "trojka": meer bepaald de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF.Behalve de Duitse bondskanselier is de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Stavros Lambrinidis evenmin te spreken over de beoordelingen van de kredietratingagentschappen, die hij als 'waanzin' omschrijft. "Moody's heeft de kredietrating voor Portugal verlaagd maar dat is niet gebaseerd op het feit dat Portugal zijn hervormingsplannen niet realiseert, maar op de hypothese dat het land nieuwe steun zal moeten aanvragen", aldus Lambrinidis.Aangezien ratingbureaus privébedrijven zijn - en geen overheidsinstellingen - werd binnen Europa al herhaaldelijk gepleit om een onafhankelijk ratingagentschap op te richten. Europees Commissaris voor de Interne Markt Michel Barnier werkt intussen aan een regulering van de ratingbureaus. Zijn concrete plannen worden tegen eind 2011 verwacht.De financiële markten reageerden woensdag nerveus en negatief op de ratingverlaging van Moody's. De rente op langlopende Portugese obligaties steeg woensdagvoormiddag met 100 basispunten (+1 procent).(Belga/BO)