De Japanse beleggers lijken op kortetermijnwinst te gokken. De sterke yen hindert bovendien de exportgeoriënteerde bedrijven.

De voornaamste index, de Nikkei, verloor dinsdag opnieuw 119,6 punten, of 1,14 procent. De bredere Topix-index ging 1,33 procent lager.

De beurs van Tokio was nochtans hoger geopend, aangewakkerd door de uitzonderlijk goede resultaten op de Europese en Amerikaanse markten. Toen de beleggers echter zagen dat de yen bleef stijgen ten opzichte van de euro en de dollar, begonnen ze te verkopen.

Vrees voor ingrepen in China

Ook de andere Aziatische beurzen lieten verliescijfers optekenen. De beleggers vrezen dat China maatregelen zal nemen om de snelgroeiende economie af te remmen. Zowel de inflatie, de vastgoedprijzen als de kredietgroei bleken in april immers hoger dan verwacht.

Euro zakt opnieuw De waarde van de euro is dinsdag, ondanks het omvangrijke reddingsplan dat een dag eerder werd voorgesteld, opnieuw gedaald. In de vroege handel kostte een euro 1,2722 dollar. De Europese Centrale Bank stelde maandag een referentiekoers van 1,2969 dollar vast.

Het enthousiasme op de markten na de bekendmaking van het reddingsplan stuwde de koers van de euro maandag tijdelijk tot 1,31 dollar. Analisten wijzen er dinsdag echter op dat het reddingspakket de enorme begrotingsproblemen van de Zuid-Europese landen niet van tafel veegt.

De Japanse beleggers lijken op kortetermijnwinst te gokken. De sterke yen hindert bovendien de exportgeoriënteerde bedrijven. De voornaamste index, de Nikkei, verloor dinsdag opnieuw 119,6 punten, of 1,14 procent. De bredere Topix-index ging 1,33 procent lager. De beurs van Tokio was nochtans hoger geopend, aangewakkerd door de uitzonderlijk goede resultaten op de Europese en Amerikaanse markten. Toen de beleggers echter zagen dat de yen bleef stijgen ten opzichte van de euro en de dollar, begonnen ze te verkopen.Vrees voor ingrepen in ChinaOok de andere Aziatische beurzen lieten verliescijfers optekenen. De beleggers vrezen dat China maatregelen zal nemen om de snelgroeiende economie af te remmen. Zowel de inflatie, de vastgoedprijzen als de kredietgroei bleken in april immers hoger dan verwacht. Euro zakt opnieuw De waarde van de euro is dinsdag, ondanks het omvangrijke reddingsplan dat een dag eerder werd voorgesteld, opnieuw gedaald. In de vroege handel kostte een euro 1,2722 dollar. De Europese Centrale Bank stelde maandag een referentiekoers van 1,2969 dollar vast. Het enthousiasme op de markten na de bekendmaking van het reddingsplan stuwde de koers van de euro maandag tijdelijk tot 1,31 dollar. Analisten wijzen er dinsdag echter op dat het reddingspakket de enorme begrotingsproblemen van de Zuid-Europese landen niet van tafel veegt.