Samen zijn ze goed voor bijna 24.000 extra arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een studie van het sociaaleconomische onderzoeks- en adviesbureau IDEA Consult dat Trends kon inkijken.

Om een goede vergelijkingsbasis te hebben voor de berekening van de economische impact van de cheques, wordt gebruik gemaakt van een referentiescenario waarbij verondersteld wordt dat de werknemers de waarde van hun cheques cash als onbelast loon zouden ontvangen.

De onderzoekers veronderstellen dat de cheques equivalent zijn met de uitbetaling van het nettoloon en dat de consument hiervan 1 op 5 euro spaart. De rest wordt geconsumeerd. De besteding van het cash geld heeft als gevolg dat er 868 miljoen euro toegevoegde waarde in de economie wordt geïnjecteerd en ongeveer 12.300 banen bijkomen.

Maaltijdcheques en ecocheques in plaats van cash zorgen voor een bijkomende injectie in de economie, staat in de studie. De oorzaak van de meerwaarden ligt vooral in de concentratie van de bestedingen met cheques in sectoren die meer lokale productie (cheques kunnen alleen in België gebruikt worden) opleveren, meer toegevoegde waarde en die arbeidsintensiever zijn zoals de voedingsindustrie.

De extra 21.000 jobs komen er als de volledige waarde van de maaltijdcheque wordt geconsumeerd naast de bestaande contante uitgaven voor voeding. Als een deel van de waarde van de cheques vervangen wordt en in andere sectoren wordt uitgegeven, dan zouden de cheques nog altijd meer dan 10.000 banen extra creëren. Bij de ecocheques is het consumptiescenario het meest waarschijnlijke (+2804 banen). Ecocheques dienen vaak voor grotere, bijkomende uitgaven.

IDEA Consult komt met het onderzoek naar buiten op een ogenblik dat de sociale partners onderhandelen over een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA). Bij het vorige IPA werd overeengekomen dat bepaalde sectoren en bedrijven een deel van de loonsverhoging voor 2009 en 2010 in de vorm van ecocheques mochten toekennen. Maar onder andere Unizo staat zeer kritisch tegenover de stelsels. Ze zouden niet gebruiksvriendelijk zijn voor de consument en te duur voor de werkgevers en handelaars.

A.M.

Samen zijn ze goed voor bijna 24.000 extra arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een studie van het sociaaleconomische onderzoeks- en adviesbureau IDEA Consult dat Trends kon inkijken.Om een goede vergelijkingsbasis te hebben voor de berekening van de economische impact van de cheques, wordt gebruik gemaakt van een referentiescenario waarbij verondersteld wordt dat de werknemers de waarde van hun cheques cash als onbelast loon zouden ontvangen. De onderzoekers veronderstellen dat de cheques equivalent zijn met de uitbetaling van het nettoloon en dat de consument hiervan 1 op 5 euro spaart. De rest wordt geconsumeerd. De besteding van het cash geld heeft als gevolg dat er 868 miljoen euro toegevoegde waarde in de economie wordt geïnjecteerd en ongeveer 12.300 banen bijkomen. Maaltijdcheques en ecocheques in plaats van cash zorgen voor een bijkomende injectie in de economie, staat in de studie. De oorzaak van de meerwaarden ligt vooral in de concentratie van de bestedingen met cheques in sectoren die meer lokale productie (cheques kunnen alleen in België gebruikt worden) opleveren, meer toegevoegde waarde en die arbeidsintensiever zijn zoals de voedingsindustrie. De extra 21.000 jobs komen er als de volledige waarde van de maaltijdcheque wordt geconsumeerd naast de bestaande contante uitgaven voor voeding. Als een deel van de waarde van de cheques vervangen wordt en in andere sectoren wordt uitgegeven, dan zouden de cheques nog altijd meer dan 10.000 banen extra creëren. Bij de ecocheques is het consumptiescenario het meest waarschijnlijke (+2804 banen). Ecocheques dienen vaak voor grotere, bijkomende uitgaven. IDEA Consult komt met het onderzoek naar buiten op een ogenblik dat de sociale partners onderhandelen over een nieuw interprofessioneel akkoord (IPA). Bij het vorige IPA werd overeengekomen dat bepaalde sectoren en bedrijven een deel van de loonsverhoging voor 2009 en 2010 in de vorm van ecocheques mochten toekennen. Maar onder andere Unizo staat zeer kritisch tegenover de stelsels. Ze zouden niet gebruiksvriendelijk zijn voor de consument en te duur voor de werkgevers en handelaars. A.M.