Met de acquisitie van KBC-dochter Centea verzekert Landbouwkrediet zich van een steviger plaats op de Belgische bankenmarkt. Die overname moet begin juli definitief bezegeld worden.

In Trends laat Luc Versele, de CEO van Landbouwkrediet, voor het eerst in zijn kaarten kijken. De synergievoordelen heeft hij officieel nog niet becijferd, maar de kosten wel: "In een eerste fase zullen er vooral integratiekosten zijn. Alle processen moeten van het informaticaplatform van KBC naar het onze getransfereerd worden. Die IT-migratie zal naar schatting 40 miljoen euro kosten. De totale integratiekosten becijferen we op 70 tot 75 miljoen euro, te spreiden over twee à drie jaar."

Versele geeft ook toe dat er na de fusie overlappingen in bepaalde gemeenten en te veel agentschappen zullen zijn: "Vanuit efficiëntie-overwegingen hebben wij geen behoefte aan 900 kantoren. Ik voorzie een natuurlijke afkalving in de komende jaren. Agentschappen zullen fuseren, en de agenten met de sterkste productie zullen overblijven. Het lijkt me realistisch dat er zo'n 700 kantoren overblijven."

Volgens Versele was de schaalvergroting noodzakelijk om te kunnen overleven op de Belgische bankenmarkt: "Ik verwacht me aan grote veranderingen. De strengere Basel III-normen voor liquiditeit en solvabiliteit zullen het de kleine banken moeilijker maken. Bovendien worden de grootbanken door de Europese commissie wel verplicht hun activiteiten af te bouwen, maar die afbouw gebeurt grotendeels in het buitenland. In België stijgt het balanstotaal van de grote banken nog, waardoor de commerciële druk op de thuismarkt groter wordt. De bankenoorlog gaat gewoon voort."

Versele denkt dat dit de komende jaren zal leiden tot een verregaande consolidering: "Ik denkt dat er tegen 2015 heel wat minder banken zullen zijn. Er zullen minder kleine banken overblijven, terwijl sommige grootbanken nog groter worden en andere juist kleiner en meer gespecialiseerd."

Patrick Claerhout

Lees het volledige interview met Luc Versele van Landbouwkrediet in Trends van deze week.

Met de acquisitie van KBC-dochter Centea verzekert Landbouwkrediet zich van een steviger plaats op de Belgische bankenmarkt. Die overname moet begin juli definitief bezegeld worden. In Trends laat Luc Versele, de CEO van Landbouwkrediet, voor het eerst in zijn kaarten kijken. De synergievoordelen heeft hij officieel nog niet becijferd, maar de kosten wel: "In een eerste fase zullen er vooral integratiekosten zijn. Alle processen moeten van het informaticaplatform van KBC naar het onze getransfereerd worden. Die IT-migratie zal naar schatting 40 miljoen euro kosten. De totale integratiekosten becijferen we op 70 tot 75 miljoen euro, te spreiden over twee à drie jaar." Versele geeft ook toe dat er na de fusie overlappingen in bepaalde gemeenten en te veel agentschappen zullen zijn: "Vanuit efficiëntie-overwegingen hebben wij geen behoefte aan 900 kantoren. Ik voorzie een natuurlijke afkalving in de komende jaren. Agentschappen zullen fuseren, en de agenten met de sterkste productie zullen overblijven. Het lijkt me realistisch dat er zo'n 700 kantoren overblijven." Volgens Versele was de schaalvergroting noodzakelijk om te kunnen overleven op de Belgische bankenmarkt: "Ik verwacht me aan grote veranderingen. De strengere Basel III-normen voor liquiditeit en solvabiliteit zullen het de kleine banken moeilijker maken. Bovendien worden de grootbanken door de Europese commissie wel verplicht hun activiteiten af te bouwen, maar die afbouw gebeurt grotendeels in het buitenland. In België stijgt het balanstotaal van de grote banken nog, waardoor de commerciële druk op de thuismarkt groter wordt. De bankenoorlog gaat gewoon voort." Versele denkt dat dit de komende jaren zal leiden tot een verregaande consolidering: "Ik denkt dat er tegen 2015 heel wat minder banken zullen zijn. Er zullen minder kleine banken overblijven, terwijl sommige grootbanken nog groter worden en andere juist kleiner en meer gespecialiseerd." Patrick ClaerhoutLees het volledige interview met Luc Versele van Landbouwkrediet in Trends van deze week.