Klanten overtuigen dat ze op zoek zijn naar het belang van de klant en niet naar hun eigen belang. Dit is volgens gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank, de belangrijkste uitdaging voor de banken.

Luc Coene zei dat op RTBF naar aanleiding van de vijfde verjaardag van het faillissement van Lehman Brothers. Dat zorgde ervoor dat de dominostenen begonnen om te vallen en de financiële crisis in een stroomversnelling raakte.

Lees ook onze driedelige reeks: Lehman Brothers, vijf jaar later

- Deel 1: een reconstructie

- Deel 2: het topje van de ijsberg

- Deel 3: een zure erfenis

Volgens Coene is er sindsdien heel wat veranderd en is ons land 'veel beter gewapend tegen een nieuwe crisis'. Hij verwees daarbij naar de verplichting aan de banken om hun kapitaal te versterken en liquiditeiten aan te leggen.

Griekenland

De gouverneur van de Nationale Bank sluit ook niet uit dat de er nieuwe Europese interventies nodig zijn om Griekenland bij te staan. 'Zeker nog één keer en misschien twee keer zullen Europese geldschieters over de brug moeten komen'.

Het herstel in Griekenland is ingezet, aldus Coene, maar het gaat erg langzaam. Bovendien zal er volgens hem meer tijd nodig zijn voordat alle problemen zijn opgelost. Maar de huidige problemen in Griekenland brengen de hele eurozone niet meer in gevaar, aldus de NBB-gouverneur.

De uitlatingen van Coene komen niet helemaal als een verrassing. Eerder zei Jeroen Dijselbloem, voorzitter van de eurogroep, al dat het niet ondenkbaar is dat er extra steun nodig zal zijn voor Griekenland. Hij wees erop dat de eurolanden steun blijven leveren tot het land in staat is om zelf geld op te halen op de financiële markten. Het huidige reddingspakket loopt tot 2014.

Later deze maand zullen de experts van de trojka (Europese Commissie, ECB en het IMF) weer naar Griekenland afreizen om de voortgang te checken.

Klanten overtuigen dat ze op zoek zijn naar het belang van de klant en niet naar hun eigen belang. Dit is volgens gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank, de belangrijkste uitdaging voor de banken. Luc Coene zei dat op RTBF naar aanleiding van de vijfde verjaardag van het faillissement van Lehman Brothers. Dat zorgde ervoor dat de dominostenen begonnen om te vallen en de financiële crisis in een stroomversnelling raakte. Lees ook onze driedelige reeks: Lehman Brothers, vijf jaar later - Deel 1: een reconstructie - Deel 2: het topje van de ijsberg - Deel 3: een zure erfenis Volgens Coene is er sindsdien heel wat veranderd en is ons land 'veel beter gewapend tegen een nieuwe crisis'. Hij verwees daarbij naar de verplichting aan de banken om hun kapitaal te versterken en liquiditeiten aan te leggen. Griekenland De gouverneur van de Nationale Bank sluit ook niet uit dat de er nieuwe Europese interventies nodig zijn om Griekenland bij te staan. 'Zeker nog één keer en misschien twee keer zullen Europese geldschieters over de brug moeten komen'. Het herstel in Griekenland is ingezet, aldus Coene, maar het gaat erg langzaam. Bovendien zal er volgens hem meer tijd nodig zijn voordat alle problemen zijn opgelost. Maar de huidige problemen in Griekenland brengen de hele eurozone niet meer in gevaar, aldus de NBB-gouverneur. De uitlatingen van Coene komen niet helemaal als een verrassing. Eerder zei Jeroen Dijselbloem, voorzitter van de eurogroep, al dat het niet ondenkbaar is dat er extra steun nodig zal zijn voor Griekenland. Hij wees erop dat de eurolanden steun blijven leveren tot het land in staat is om zelf geld op te halen op de financiële markten. Het huidige reddingspakket loopt tot 2014. Later deze maand zullen de experts van de trojka (Europese Commissie, ECB en het IMF) weer naar Griekenland afreizen om de voortgang te checken.