Letland wordt begin volgend jaar de achttiende lidstaat van de eurozone. Dat heeft de Europese Commissie woensdag aangekondigd.

Dat de kleine Baltische staat de 'lats' wil inruilen voor de euro, is volgens eurocommissaris Olli Rehn 'een teken van vertrouwen in onze gemeenschappelijke munt en een bewijs dat degenen die de desintegratie van de eurozone hebben voorspeld, zich hebben vergist'.

Net als vele andere Europese landen kwam Letland in 2008 en 2009 in een recessie terecht. Dankzij de financiële steun van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de regering van premier Valdis Dombrovskis - volgens Rehn - doortastende maatregelen genomen om de economie flexibeler te maken. "Letland wordt wellicht de snelst groeiende economie in de EU dit jaar", voegde de eurocommissaris eraan toe.

Letland blijkt te voldoen aan de belangrijkste selectiecriteria voor het lidmaatschap van de eurozone:

- Het begrotingstekort van Letland is gedaald van 8,1 procent van het bbp in 2010 tot 1,2 procent van het bbp in 2011.
- De staatsschuld bedraagt slechts 40 procent.
- Met een gemiddelde inflatie van 1,3 procent voldoet het land ruimschoots aan de Europese normen, terwijl de gemiddelde langetermijnrente op jaarbasis slechts 3,8 procent bedraagt.

Hoewel het lidmaatschap van Letland vandaag al wordt aangekondigd, is het wachten tot de Europese ministers van Financiën in juli het licht op groen zetten.

In dat geval wordt Letland de achttiende lidstaat van de eurozone. Eerder traden andere kleine landen zoals Slovenië, Cyprus, Malta, Slovakije en Estland toe tot de muntunie, die op 1 januari 2002 werd opgestart.

Op dit moment bestaat de volledige eurozone uit België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje. (Belga/BO)

Letland wordt begin volgend jaar de achttiende lidstaat van de eurozone. Dat heeft de Europese Commissie woensdag aangekondigd. Dat de kleine Baltische staat de 'lats' wil inruilen voor de euro, is volgens eurocommissaris Olli Rehn 'een teken van vertrouwen in onze gemeenschappelijke munt en een bewijs dat degenen die de desintegratie van de eurozone hebben voorspeld, zich hebben vergist'. Net als vele andere Europese landen kwam Letland in 2008 en 2009 in een recessie terecht. Dankzij de financiële steun van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de regering van premier Valdis Dombrovskis - volgens Rehn - doortastende maatregelen genomen om de economie flexibeler te maken. "Letland wordt wellicht de snelst groeiende economie in de EU dit jaar", voegde de eurocommissaris eraan toe. Letland blijkt te voldoen aan de belangrijkste selectiecriteria voor het lidmaatschap van de eurozone:- Het begrotingstekort van Letland is gedaald van 8,1 procent van het bbp in 2010 tot 1,2 procent van het bbp in 2011. - De staatsschuld bedraagt slechts 40 procent. - Met een gemiddelde inflatie van 1,3 procent voldoet het land ruimschoots aan de Europese normen, terwijl de gemiddelde langetermijnrente op jaarbasis slechts 3,8 procent bedraagt. Hoewel het lidmaatschap van Letland vandaag al wordt aangekondigd, is het wachten tot de Europese ministers van Financiën in juli het licht op groen zetten.In dat geval wordt Letland de achttiende lidstaat van de eurozone. Eerder traden andere kleine landen zoals Slovenië, Cyprus, Malta, Slovakije en Estland toe tot de muntunie, die op 1 januari 2002 werd opgestart.Op dit moment bestaat de volledige eurozone uit België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje. (Belga/BO)