Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zegt dat hij nooit op de hoogte is gebracht van het rapport van de Franse toezichthouder, die in 2010 al waarschuwde voor de gevaren van het risicobeheer van de Franse tak van Dexia.

Ook van de Belgische toezichthouder kreeg Leterme nooit iets te horen, maar dat is volledig conform de wettelijke rol van het orgaan, benadrukte de premier tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Rapport

De Standaard pakte donderdag uit met het rapport van de Franse toezichthouder. Het sloeg in de Wetstraat in als een bom, omdat blijkbaar vorig jaar al duidelijk was dat Dexia slecht werd beheerd en in slechte papieren zat.

Groen! eist de oprichting van een onderzoekscommissie en wordt daarin gesteund door de N-VA, Ecolo en Vlaams Belang.

Kritiek

Behalve CD&V en de MR - dat met Didier Reynders de minister van Financiën levert - leverden in de Kamer alle partijen kritiek op de gang van zaken.

Verschillende Kamerleden wezen erop dat Dexia als medeaandeelhouder bestuursleden en regeringscommissarissen heeft in de verschillende bestuursorganen. De parlementsleden vroegen zich dan ook af of zij of de Belgische regering op de hoogte waren van de gang van zaken.

"Ik kan u verzekeren dat noch het Franse rapport noch de reactie van de Belgische toezichthouder ooit aan mij werden medegedeeld," antwoordde Leterme. Dit zou haaks staan op de vereisten inzake onafhankelijkheid van de toezichthouder en op het beroepsgeheim waardoor de toezichthouder wettelijk gebonden is".

Documenten

De SP.A-fractie wil dat Kamervoorzitter André Flahaut (PS) de Nationale Bank (NBB) en de Belgische toezichthouder op de financiële markten FSMA vraagt alle documenten over Dexia over te maken aan het parlement.

"De berichten dat de Franse toezichthouder al langer op de hoogte was, tonen aan dat nog heel wat vragen onbeantwoord blijven", stellen Dirk Van der Maelen en fractieleidster Karin Temmerman. (Belga/KVDA)

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zegt dat hij nooit op de hoogte is gebracht van het rapport van de Franse toezichthouder, die in 2010 al waarschuwde voor de gevaren van het risicobeheer van de Franse tak van Dexia.Ook van de Belgische toezichthouder kreeg Leterme nooit iets te horen, maar dat is volledig conform de wettelijke rol van het orgaan, benadrukte de premier tijdens het vragenuurtje in de Kamer. RapportDe Standaard pakte donderdag uit met het rapport van de Franse toezichthouder. Het sloeg in de Wetstraat in als een bom, omdat blijkbaar vorig jaar al duidelijk was dat Dexia slecht werd beheerd en in slechte papieren zat. Groen! eist de oprichting van een onderzoekscommissie en wordt daarin gesteund door de N-VA, Ecolo en Vlaams Belang.KritiekBehalve CD&V en de MR - dat met Didier Reynders de minister van Financiën levert - leverden in de Kamer alle partijen kritiek op de gang van zaken. Verschillende Kamerleden wezen erop dat Dexia als medeaandeelhouder bestuursleden en regeringscommissarissen heeft in de verschillende bestuursorganen. De parlementsleden vroegen zich dan ook af of zij of de Belgische regering op de hoogte waren van de gang van zaken."Ik kan u verzekeren dat noch het Franse rapport noch de reactie van de Belgische toezichthouder ooit aan mij werden medegedeeld," antwoordde Leterme. Dit zou haaks staan op de vereisten inzake onafhankelijkheid van de toezichthouder en op het beroepsgeheim waardoor de toezichthouder wettelijk gebonden is". DocumentenDe SP.A-fractie wil dat Kamervoorzitter André Flahaut (PS) de Nationale Bank (NBB) en de Belgische toezichthouder op de financiële markten FSMA vraagt alle documenten over Dexia over te maken aan het parlement."De berichten dat de Franse toezichthouder al langer op de hoogte was, tonen aan dat nog heel wat vragen onbeantwoord blijven", stellen Dirk Van der Maelen en fractieleidster Karin Temmerman. (Belga/KVDA)