Een zogenaamde 'harde brexit' betekent dat het VK uit de Europese eengemaakte markt stapt en overschakelt op de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Het gelekte document van het ministerie van Financiën, waarover The Times bericht, lijkt de regering van premier Teresa May ervoor te waarschuwen dat een dergelijk scenario- harde brexit - het land duur te staan kan komen.

Volgens het document schat het ministerie van Financiën dat het Britse bruto binnenlands product na 15 jaar 5,4 tot 9,5 procent lager zou uitkomen dan wanneer de Brittten binnen de EU zouden blijven.

Omgerekend bedraagt de netto-impact van een harde brexit op de overheidsfinanciën na 15 jaar38 tot 66 miljard pond per jaar.

De recente cijfers sluiten aan bij een - door het leave-kamp fel bekritiseerde - studie die toenmalig financiënminister George Osborne publiceerde in de aanloop naar het referendum waarbij de Britten zich eind juni nipt uit de Europese Unie stemden.

Ook nu uiten de brexit-aanhangers hun ongenoegen over de inhoud van het gelekte document. 'Brexit backers' die het document hebben kunnen inkijken hebben de Britse krant disndag al laten weten dat de cijfers 'onrealistisch' zijn. Bovendien verdenken ze de samenstellers ervan dat ze de brexit doelbewust in een kwaad daglicht hebben willen stellen.

Aanhangers van het remain-camp hebben eveneens gereageerd op het bericht in The Times. Volgens hen toont het document 'de enorme schade aan' die een harde brexit aanricht wanneer Groot-Brittannië uit het handelsblok stapt.

De aanhangers van de 'softe brexit' verkiezen een scenario waarin het land in de eengemaakte markt blijft en dus handel kan blijven voeren zoals voorheen.

Europa lijkt in zo'n scenario niet te willen inbinden op het vrij verkeer van personen. Volgens premier Theresa May wordt uiterlijk in maart de procedure gestart die moet leiden tot het vertrek uit de EU. (Belga/BO)

Een zogenaamde 'harde brexit' betekent dat het VK uit de Europese eengemaakte markt stapt en overschakelt op de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het gelekte document van het ministerie van Financiën, waarover The Times bericht, lijkt de regering van premier Teresa May ervoor te waarschuwen dat een dergelijk scenario- harde brexit - het land duur te staan kan komen. Volgens het document schat het ministerie van Financiën dat het Britse bruto binnenlands product na 15 jaar 5,4 tot 9,5 procent lager zou uitkomen dan wanneer de Brittten binnen de EU zouden blijven.Omgerekend bedraagt de netto-impact van een harde brexit op de overheidsfinanciën na 15 jaar38 tot 66 miljard pond per jaar.De recente cijfers sluiten aan bij een - door het leave-kamp fel bekritiseerde - studie die toenmalig financiënminister George Osborne publiceerde in de aanloop naar het referendum waarbij de Britten zich eind juni nipt uit de Europese Unie stemden. Ook nu uiten de brexit-aanhangers hun ongenoegen over de inhoud van het gelekte document. 'Brexit backers' die het document hebben kunnen inkijken hebben de Britse krant disndag al laten weten dat de cijfers 'onrealistisch' zijn. Bovendien verdenken ze de samenstellers ervan dat ze de brexit doelbewust in een kwaad daglicht hebben willen stellen.Aanhangers van het remain-camp hebben eveneens gereageerd op het bericht in The Times. Volgens hen toont het document 'de enorme schade aan' die een harde brexit aanricht wanneer Groot-Brittannië uit het handelsblok stapt.De aanhangers van de 'softe brexit' verkiezen een scenario waarin het land in de eengemaakte markt blijft en dus handel kan blijven voeren zoals voorheen. Europa lijkt in zo'n scenario niet te willen inbinden op het vrij verkeer van personen. Volgens premier Theresa May wordt uiterlijk in maart de procedure gestart die moet leiden tot het vertrek uit de EU. (Belga/BO)