Of u nu aan pensioensparen doet, een groepsverzekering hebt bij uw werkgever, of uw pensioen hoopt aan te vullen met huurinkomsten, ... We zijn er stilaan allemaal van doordrongen dat het wettelijk pensioen laag is en een aanvulling geen overbodige luxe. Met het huidige systeem is een hoger wettelijk pensioen niet te betalen. Steeds minder actieven moeten steeds meer mensen op rust op hun schouders dragen.

We moeten met zijn allen langer werken. Er zit niets anders op. Maar tegenover langer werken, moet ook een significant hoger pensioen staan. Wie nu nog vroeger wil stoppen met werken, moet dat voelen in zijn portemonnee. Het is de enige manier om mensen echt te motiveren langer aan het werk te blijven.

'Wie nu nog vroeger wil stoppen met werken, moet dat voelen in zijn portemonnee'

Er zijn natuurlijk zware beroepen, waar niemand het volhoudt tot zijn 67ste en daar moeten uitzonderingen voor blijven bestaan. Nog al te vaak worden mensen echter te snel afgeschreven, terwijl ze belangrijke kennis bezitten, onbetaalbare ervaring of andere belangrijke kwaliteiten. En de beleidsmakers vegen het beste eerst voor eigen deur: parlementsleden kunnen met rustpensioen op 52, het ziektepensioen voor ambtenaren, ... Zoiets kan niet meer anno 2015.

Ook op de werkvloer moet er een mentaliteitswijziging komen. Er moet nagedacht worden over aangepast werk of aangepaste werkuren. Oudere werknemers worden vaak afgedankt omdat ze niet meer zo snel in de pas lopen, te duur en onvoldoende productief zijn. Bedrijven maken zich er vaak gemakkelijk van af door deeltijds werken financieel aan te moedigen. Ze kunnen beter een grondige denkoefening maken over wat nodig is om hun mensen langer aan het werk te houden.

Enkel een combinatie - langer werken financieel belonen en langer werken faciliteren - kan voor een succesvolle pensioenhervorming zorgen.

Of u nu aan pensioensparen doet, een groepsverzekering hebt bij uw werkgever, of uw pensioen hoopt aan te vullen met huurinkomsten, ... We zijn er stilaan allemaal van doordrongen dat het wettelijk pensioen laag is en een aanvulling geen overbodige luxe. Met het huidige systeem is een hoger wettelijk pensioen niet te betalen. Steeds minder actieven moeten steeds meer mensen op rust op hun schouders dragen. We moeten met zijn allen langer werken. Er zit niets anders op. Maar tegenover langer werken, moet ook een significant hoger pensioen staan. Wie nu nog vroeger wil stoppen met werken, moet dat voelen in zijn portemonnee. Het is de enige manier om mensen echt te motiveren langer aan het werk te blijven. Er zijn natuurlijk zware beroepen, waar niemand het volhoudt tot zijn 67ste en daar moeten uitzonderingen voor blijven bestaan. Nog al te vaak worden mensen echter te snel afgeschreven, terwijl ze belangrijke kennis bezitten, onbetaalbare ervaring of andere belangrijke kwaliteiten. En de beleidsmakers vegen het beste eerst voor eigen deur: parlementsleden kunnen met rustpensioen op 52, het ziektepensioen voor ambtenaren, ... Zoiets kan niet meer anno 2015. Ook op de werkvloer moet er een mentaliteitswijziging komen. Er moet nagedacht worden over aangepast werk of aangepaste werkuren. Oudere werknemers worden vaak afgedankt omdat ze niet meer zo snel in de pas lopen, te duur en onvoldoende productief zijn. Bedrijven maken zich er vaak gemakkelijk van af door deeltijds werken financieel aan te moedigen. Ze kunnen beter een grondige denkoefening maken over wat nodig is om hun mensen langer aan het werk te houden. Enkel een combinatie - langer werken financieel belonen en langer werken faciliteren - kan voor een succesvolle pensioenhervorming zorgen.