Volgens de rijkere landen is het voor hen moeilijker om uit de recessie te klimmen als ze hun export moeten stimuleren ten koste van hun import. Een land dat daarbij vaak met de vinger wordt gewezen, is Duitsland.

"Economieën met een overschot gaan hervormingen ondernemen om minder op buitenlandse vraag te moeten terugvallen en meer op binnenlandse groeibronnen te focussen", leest de slotverklaring van de G20-top.

Geen enkel land wordt bij naam genoemd, maar volgens diplomaten in Toronto is het duidelijk dat vooral China geviseerd wordt, dat door zijn ontzettend groot surplus zelfs het risico loopt zijn economie te gaan oververhitten.

Volgens sommigen werd ook Duitsland geviseerd, maar andere bronnen zeggen dan weer dat de bepalingen uit de verklaring niets met Europa te maken hebben omdat de economie van de hele Europese Unie min of meer het evenwicht houdt tussen import en export.

Volgens de rijkere landen is het voor hen moeilijker om uit de recessie te klimmen als ze hun export moeten stimuleren ten koste van hun import. Een land dat daarbij vaak met de vinger wordt gewezen, is Duitsland. "Economieën met een overschot gaan hervormingen ondernemen om minder op buitenlandse vraag te moeten terugvallen en meer op binnenlandse groeibronnen te focussen", leest de slotverklaring van de G20-top. Geen enkel land wordt bij naam genoemd, maar volgens diplomaten in Toronto is het duidelijk dat vooral China geviseerd wordt, dat door zijn ontzettend groot surplus zelfs het risico loopt zijn economie te gaan oververhitten. Volgens sommigen werd ook Duitsland geviseerd, maar andere bronnen zeggen dan weer dat de bepalingen uit de verklaring niets met Europa te maken hebben omdat de economie van de hele Europese Unie min of meer het evenwicht houdt tussen import en export.