De autoriteiten verwachten een tekort van 145 miljard rial (31,7 miljard euro), of 5 procent van het bruto binnenlands product. De grootste olieproducent ter wereld wil blijven investeren, maar zal wel de lonen matigen.

Het Saoedische ministerie van Financiën verklaarde dat de regering zal blijven investeren in onder meer onderwijs en gezondheidszorg, maar dat er inspanningen gedaan zullen worden om de lonen en uitkeringen, goed voor de helft van de uitgaven, te beteugelen.

Het koninkrijk, dat 90 procent van zijn inkomsten uit olie haalt, zal lenen en uit reserves puren om het gat te dichten.

In de negen jaar dat koning Abdoellah (90) de plak zwaait in Saoedi-Arabië, vloeiden recordbedragen naar loonsverhogingen en de bouw van wegen, industriële centra en luchthavens. Zo probeert hij de groei te versterken en de politieke onrust in de kiem te smoren. Toch raakten problemen zoals de hoge jeugdwerkloosheid niet opgelost.

De olieprijzen bleven dalen na de beslissing eind november van de olieproducerende landen van het OPEC-kartel, waarin Saoedi-Arabië de belangrijkste speler is, om de productie niet te verlagen.

Daarmee lijken de Saoedi's in eigen vel te snijden, maar volgens sommige waarnemers wil het land door de oliekraan wijd open te houden andere spelers uit de markt duwen. Er is onder meer toenemende concurrentie van schaliegas uit de VS. (Belga/NS)

De autoriteiten verwachten een tekort van 145 miljard rial (31,7 miljard euro), of 5 procent van het bruto binnenlands product. De grootste olieproducent ter wereld wil blijven investeren, maar zal wel de lonen matigen.Het Saoedische ministerie van Financiën verklaarde dat de regering zal blijven investeren in onder meer onderwijs en gezondheidszorg, maar dat er inspanningen gedaan zullen worden om de lonen en uitkeringen, goed voor de helft van de uitgaven, te beteugelen. Het koninkrijk, dat 90 procent van zijn inkomsten uit olie haalt, zal lenen en uit reserves puren om het gat te dichten. In de negen jaar dat koning Abdoellah (90) de plak zwaait in Saoedi-Arabië, vloeiden recordbedragen naar loonsverhogingen en de bouw van wegen, industriële centra en luchthavens. Zo probeert hij de groei te versterken en de politieke onrust in de kiem te smoren. Toch raakten problemen zoals de hoge jeugdwerkloosheid niet opgelost. De olieprijzen bleven dalen na de beslissing eind november van de olieproducerende landen van het OPEC-kartel, waarin Saoedi-Arabië de belangrijkste speler is, om de productie niet te verlagen. Daarmee lijken de Saoedi's in eigen vel te snijden, maar volgens sommige waarnemers wil het land door de oliekraan wijd open te houden andere spelers uit de markt duwen. Er is onder meer toenemende concurrentie van schaliegas uit de VS. (Belga/NS)