De eerste raming van Eurostat valt bovendien lager uit dan de gemiddelde analistenverwachting van 0,6 procent.

De energieprijzen stabiliseerden in mei na een daling in april. De prijzen van voeding en tabak namen licht toe (+0,1 procent), terwijl diensten 1,1 procent duurder werden. De kerninflatie - zonder de schommelende energie- en voedselprijzen - klokte in mei af op 0,7 procent tegenover 1 procent in april.

De aanhoudend lage inflatie verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank om in te grijpen. De ECB beschouwt een inflatiecijfer binnen de eurozone van - net geen - 2 procent als belangrijkste streefdoel. Het inflatiecijfer van mei (0,5 procent) zit daar ver onder.

Donderdag 5 juni zitten de gouverneurs van de ECB samen om het monetaire beleid te bepalen. Verwacht wordt dat de ECB haar munitie om de inflatie op te krikken in stelling brengt. Een negatieve depositorente behoort daarbij tot de mogelijkheden. Ook het voorwaardelijke verstrekken van liquiditeit aan banken is mogelijk..

44 van de 50 analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg verwachten dat de ECB de eerste grote centrale bank wordt die de depositorente negatief maakt, aangevuld met een knip in de herfinancieringsrente.

De maandenlange vrees voor het deflatiespook houdt na de recente raming van Eurostat in ieder geval stand. Definitieve cijfers worden op 16 juni bekendgemaakt.

De erg lage inflatie is niet de enige zorg van Draghi en zijn gouverneurs. Dinsdag maakte Eurostat ook cijfers over de werkloosheid bekend. En het werkloosheidspercentage in de eurozone blijft met 11,7 procent in april hoog, ondanks een lichte daling in vergelijking met maart (11,8 procent). Ter vergelijking: de werkloosheidsgraad in de VS bedroeg in april 6,3 procent tegenover 6.7 procent een maand eerder.(Belga/Bloomberg/BO)

De eerste raming van Eurostat valt bovendien lager uit dan de gemiddelde analistenverwachting van 0,6 procent. De energieprijzen stabiliseerden in mei na een daling in april. De prijzen van voeding en tabak namen licht toe (+0,1 procent), terwijl diensten 1,1 procent duurder werden. De kerninflatie - zonder de schommelende energie- en voedselprijzen - klokte in mei af op 0,7 procent tegenover 1 procent in april.De aanhoudend lage inflatie verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank om in te grijpen. De ECB beschouwt een inflatiecijfer binnen de eurozone van - net geen - 2 procent als belangrijkste streefdoel. Het inflatiecijfer van mei (0,5 procent) zit daar ver onder.Donderdag 5 juni zitten de gouverneurs van de ECB samen om het monetaire beleid te bepalen. Verwacht wordt dat de ECB haar munitie om de inflatie op te krikken in stelling brengt. Een negatieve depositorente behoort daarbij tot de mogelijkheden. Ook het voorwaardelijke verstrekken van liquiditeit aan banken is mogelijk..44 van de 50 analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg verwachten dat de ECB de eerste grote centrale bank wordt die de depositorente negatief maakt, aangevuld met een knip in de herfinancieringsrente. De maandenlange vrees voor het deflatiespook houdt na de recente raming van Eurostat in ieder geval stand. Definitieve cijfers worden op 16 juni bekendgemaakt. De erg lage inflatie is niet de enige zorg van Draghi en zijn gouverneurs. Dinsdag maakte Eurostat ook cijfers over de werkloosheid bekend. En het werkloosheidspercentage in de eurozone blijft met 11,7 procent in april hoog, ondanks een lichte daling in vergelijking met maart (11,8 procent). Ter vergelijking: de werkloosheidsgraad in de VS bedroeg in april 6,3 procent tegenover 6.7 procent een maand eerder.(Belga/Bloomberg/BO)