De ING International Survey vergelijkt de financiële situatie en het financiële gedrag van de Belgen met die van andere Europeanen.

Uit de ING-studie blijkt dat 41 procent van de Belgen zijn financiële situatie de laatste maanden heeft zien verslechteren. Bij een vorige enquête was dat 38 procent. Bijna driekwart (71 procent) geeft te kennen minder te hebben uitgegeven. Er wordt in ons land vooral beknibbeld op de uitgaven voor vrije tijd, vakantie en kleding.

Binnen België zijn er wel opmerkelijke regionale verschillen. In Wallonië verslechterde de financiële situatie bij 52 procent van de respondenten, terwijl dat in Vlaanderen en Brussel slechts bij één derde het geval was.

Al even opmerkelijk is dat in vergelijking met andere Europese landen de Belg zijn financiële situatie behoorlijk somber inschat. Enkel in Italië, Frankrijk en Spanje zijn er meer respondenten die hun financiële situatie de afgelopen maanden hebben zien verslechteren. Ter vergelijking: amper 23 procent van de Duitsers kijkt terug op een mindere financiële periode.

Geen spaargeld

Ruim een kwart - of 28 procent - van de Belgen verklaart geen spaargeld te hebben. Europees scoort België op dat gebied wel beter dan Frankrijk (34 procent) en Duitsland (33 procent), maar slechter dan Nederland (19 procent). Twee derden van de Belgen zonder spaargeld voelt zich ongemakkelijk tot zeer ongemakkelijk bij. Wat de gewesten betreft, loopt het aantal Belgen zonder spaargeld in Wallonië op tot vier op de tien, tegenover één of de vier in Brussel en één op vijf in Vlaanderen.

Wel schulden

37 procent van de Belgen blijkt schulden te hebben. Hypothecaire leningen vallen bij de ING-enquête niet onder die schuldenlast. Toch beschikt 47 procent van de Belgen met schulden over spaargeld, terwijl vier op de tien Belgen met schulden de rente niet kent die hij moet betalen om zijn schulden af te lossen. (BO)

De ING International Survey vergelijkt de financiële situatie en het financiële gedrag van de Belgen met die van andere Europeanen. Uit de ING-studie blijkt dat 41 procent van de Belgen zijn financiële situatie de laatste maanden heeft zien verslechteren. Bij een vorige enquête was dat 38 procent. Bijna driekwart (71 procent) geeft te kennen minder te hebben uitgegeven. Er wordt in ons land vooral beknibbeld op de uitgaven voor vrije tijd, vakantie en kleding.Binnen België zijn er wel opmerkelijke regionale verschillen. In Wallonië verslechterde de financiële situatie bij 52 procent van de respondenten, terwijl dat in Vlaanderen en Brussel slechts bij één derde het geval was. Al even opmerkelijk is dat in vergelijking met andere Europese landen de Belg zijn financiële situatie behoorlijk somber inschat. Enkel in Italië, Frankrijk en Spanje zijn er meer respondenten die hun financiële situatie de afgelopen maanden hebben zien verslechteren. Ter vergelijking: amper 23 procent van de Duitsers kijkt terug op een mindere financiële periode. Ruim een kwart - of 28 procent - van de Belgen verklaart geen spaargeld te hebben. Europees scoort België op dat gebied wel beter dan Frankrijk (34 procent) en Duitsland (33 procent), maar slechter dan Nederland (19 procent). Twee derden van de Belgen zonder spaargeld voelt zich ongemakkelijk tot zeer ongemakkelijk bij. Wat de gewesten betreft, loopt het aantal Belgen zonder spaargeld in Wallonië op tot vier op de tien, tegenover één of de vier in Brussel en één op vijf in Vlaanderen. 37 procent van de Belgen blijkt schulden te hebben. Hypothecaire leningen vallen bij de ING-enquête niet onder die schuldenlast. Toch beschikt 47 procent van de Belgen met schulden over spaargeld, terwijl vier op de tien Belgen met schulden de rente niet kent die hij moet betalen om zijn schulden af te lossen. (BO)