Mark Vanmoerkerke gaat in gesprek met Frank Demaegd, eigenaar van de Antwerpse topgalerij Zeno X, die onder meer Luc Tuymans onder z'n vleugels heeft. Beiden zijn het erover eens dat je kunst moet kopen uit liefde voor de kunst. Mark Vanmoerkerke: "Het is een waanidee dat kunst een belegging is, en dat idee neemt jammer genoeg almaar toe. Kunst is een slechtere belegging dan Fortis-aandelen net voor de financiële crisis. Je moet kunst kopen om een nieuwe dimensie aan je leven te geven. En dat daar geld bij komt kijken, dat is evident. "

Frank Demaegd: "Kunst kopen als belegging, ik zou het niemand aanraden. Je moet dingen kopen waardoor je gepassioneerd geraakt, die binnen je budget liggen, dan kan je achteraf nooit bedrogen uitkomen "

Er zit namelijk veel kaf tussen het koren. Mark Vanmoerkerke, die meer dan eens een vergissing maakte tijdens het verzamelen, verduidelijkt: "In de jaren '80 waren er 4 à 5.000 kunstenaars die een tentoonstelling kregen in New York, het epicentrum van de hedendaagse kunst. Wie daar mocht tentoonstellen, was niet de eerste de beste. Wat blijkt dertig jaar later: slechts 2 procent daarvan is nog kunstenaar. De rest is verdwenen. "

Bovendien vindt Vanmoerkerke de hoogte van de prijzen voor hedendaagse kunst totaal niet in verhouden met wat je vandaag betaalt voor bijvoorbeeld Vlaamse primitieven. "Daar vallen nog goede investeringen te doen."

Mark Vanmoerkerke is een Oostendse zakenman, die in een vorig leven SunParks bestierde. Zijn collectie, waaraan hij 13 jaar geleden begon, beslaat nu ruim 1.000 werken. Frank Demaegd van galerie Zeno X is de man achter Luc Tuymans, Michaël Borremans en Raoul De Keyser.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al via deze link.

Mark Vanmoerkerke gaat in gesprek met Frank Demaegd, eigenaar van de Antwerpse topgalerij Zeno X, die onder meer Luc Tuymans onder z'n vleugels heeft. Beiden zijn het erover eens dat je kunst moet kopen uit liefde voor de kunst. Mark Vanmoerkerke: "Het is een waanidee dat kunst een belegging is, en dat idee neemt jammer genoeg almaar toe. Kunst is een slechtere belegging dan Fortis-aandelen net voor de financiële crisis. Je moet kunst kopen om een nieuwe dimensie aan je leven te geven. En dat daar geld bij komt kijken, dat is evident. " Frank Demaegd: "Kunst kopen als belegging, ik zou het niemand aanraden. Je moet dingen kopen waardoor je gepassioneerd geraakt, die binnen je budget liggen, dan kan je achteraf nooit bedrogen uitkomen " Er zit namelijk veel kaf tussen het koren. Mark Vanmoerkerke, die meer dan eens een vergissing maakte tijdens het verzamelen, verduidelijkt: "In de jaren '80 waren er 4 à 5.000 kunstenaars die een tentoonstelling kregen in New York, het epicentrum van de hedendaagse kunst. Wie daar mocht tentoonstellen, was niet de eerste de beste. Wat blijkt dertig jaar later: slechts 2 procent daarvan is nog kunstenaar. De rest is verdwenen. " Bovendien vindt Vanmoerkerke de hoogte van de prijzen voor hedendaagse kunst totaal niet in verhouden met wat je vandaag betaalt voor bijvoorbeeld Vlaamse primitieven. "Daar vallen nog goede investeringen te doen." Mark Vanmoerkerke is een Oostendse zakenman, die in een vorig leven SunParks bestierde. Zijn collectie, waaraan hij 13 jaar geleden begon, beslaat nu ruim 1.000 werken. Frank Demaegd van galerie Zeno X is de man achter Luc Tuymans, Michaël Borremans en Raoul De Keyser.