Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt dinsdag in zijn maandelijks rapport dat een verdere daling van de olieprijzen meer dan waarschijnlijk is, zolang het aanbod de vraag blijft overtreffen. De olieprijs kan daardoor verder onder druk komen te staan, luidt het.

Het IEA staat niet alleen met zijn prognoses nadat de prijs voor een vat ruwe Brent-olie al onder de 29 dollar beland is.

Volgens bankengroep Standard Chartered bestaat de kans dat de olieprijzen kunnen dalen tot 10 dollar per vat, terwijl Goldman Sachs er rekening mee houdt dat er binnen afzienbare tijd minder dan 20 dollar voor een vat wordt betaald.

Oorzaken? Het wereldwijde milde winterweer, een rem op de economische groei van onder meer Brazilië, China en Rusland, en een onverminderd toenemend aanbod. Heel recent kwam daarbij nog het opheffen van de sancties tegen olieproducent Iran als bevestigende factor bij. Goed voor Iran, niet voor de oliemarkt, die als het ware overspoeld dreigt te worden door het overaanbod van olie.

Iran maakt zich sterk dat het onmiddellijk 500.000 vaten per dag kan vullen. Volgens het IEA zal Iran tegen het einde van het eerste kwartaal van dit jaar in ieder geval in staat blijken ongeveer 300.000 vaten per dag extra ruwe olie te produceren.

Overigens besliste de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) tijdens de halfjaarlijkse beleidsvergadering in december dat het productieplafond van 30 miljoen vaten niet wordt verlaagd. De OPEC wil de olieprijs drukken om de concurrentie uit Noord-Amerika koste wat het kost uit de markt te prijzen. Producenten van schalieolie kampen namelijk met relatief hoge productiekosten, waardoor de OPEC door zijn concurrentiestrategie zijn marktaandeel lijkt te beschermen.

Aangezien er op dit moment weinig aanwijzingen zijn dat de wereldwijde economie een versnelling hoger schakelt - en de vraag toeneemt - , waarschuwt het IEA dat 'tenzij er iets verandert, de oliemarkt allicht overspoeld wordt door het overaanbod'. Daardoor luidt het antwoord op de vraag of de olieprijs verder keldert eenvoudigweg 'ja'. (CNBC/BO)

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt dinsdag in zijn maandelijks rapport dat een verdere daling van de olieprijzen meer dan waarschijnlijk is, zolang het aanbod de vraag blijft overtreffen. De olieprijs kan daardoor verder onder druk komen te staan, luidt het.Het IEA staat niet alleen met zijn prognoses nadat de prijs voor een vat ruwe Brent-olie al onder de 29 dollar beland is.Volgens bankengroep Standard Chartered bestaat de kans dat de olieprijzen kunnen dalen tot 10 dollar per vat, terwijl Goldman Sachs er rekening mee houdt dat er binnen afzienbare tijd minder dan 20 dollar voor een vat wordt betaald.Oorzaken? Het wereldwijde milde winterweer, een rem op de economische groei van onder meer Brazilië, China en Rusland, en een onverminderd toenemend aanbod. Heel recent kwam daarbij nog het opheffen van de sancties tegen olieproducent Iran als bevestigende factor bij. Goed voor Iran, niet voor de oliemarkt, die als het ware overspoeld dreigt te worden door het overaanbod van olie.Iran maakt zich sterk dat het onmiddellijk 500.000 vaten per dag kan vullen. Volgens het IEA zal Iran tegen het einde van het eerste kwartaal van dit jaar in ieder geval in staat blijken ongeveer 300.000 vaten per dag extra ruwe olie te produceren.Overigens besliste de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) tijdens de halfjaarlijkse beleidsvergadering in december dat het productieplafond van 30 miljoen vaten niet wordt verlaagd. De OPEC wil de olieprijs drukken om de concurrentie uit Noord-Amerika koste wat het kost uit de markt te prijzen. Producenten van schalieolie kampen namelijk met relatief hoge productiekosten, waardoor de OPEC door zijn concurrentiestrategie zijn marktaandeel lijkt te beschermen.Aangezien er op dit moment weinig aanwijzingen zijn dat de wereldwijde economie een versnelling hoger schakelt - en de vraag toeneemt - , waarschuwt het IEA dat 'tenzij er iets verandert, de oliemarkt allicht overspoeld wordt door het overaanbod'. Daardoor luidt het antwoord op de vraag of de olieprijs verder keldert eenvoudigweg 'ja'. (CNBC/BO)