Handelaars en consumenten hebben een belangrijke overwinning op de banken geboekt. De maximale vergoeding voor kredietkaarttransacties wordt geplafonneerd op 0,3 procent van de transactiewaarde.

Voor debetkaarttransacties, waar in principe geen kredietrisico speelt, wordt het maximum 7 eurocent per transactie. Het plafond van 0,2 procent, dat de Europese Commissie had voorgesteld, geldt als de commissie tegen 0,2 procent lager uitkomt dan 7 cent. Dat is het geval voor transacties onder 35 euro.

Het parlement heeft de maatregel uitgebreid tot 'commerciële' kaarten, die banken uitgeven aan bedrijven en zelfstandigen.

Lidstaten mogen onder 7 cent gaan

Individuele lidstaten mogen bovendien nog lagere plafonds voor kaarttransacties opleggen. In België ligt de gemiddelde kostprijs van een transactie met een Bancontact/Mister Cash-kaart in de praktijk al lager dan 7 cent, zegt de organisatie van distributeurs Comeos.

Handelaars zullen dure 'premiumkaarten' mogen weigeren. In de praktijk viseert die maatregel vooral kaarten als American Express en Diners' Club, die niet onder de kostenbeperking vallen, zegt Marjolein Raes, woordvoerder van Eurocommerce, de Europese vereniging van handelaars.

Zij onderstreept wel dat het nog maar om een eerste lezing gaat. De lidstaten moeten via de Raad van Ministers nog hun zeg doen over de voorstellen van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Daarna volgt nog een tweede lezing.

MasterCard noemde de tariefbeperkingen eerder al "arbitrair" en "niet gebaseerd op publieke gegevens en methodologie". "Vergoedingen moeten door de markt worden bepaald", stelde MasterCard in een eerdere persmededeling.

Handelaars en consumenten hebben een belangrijke overwinning op de banken geboekt. De maximale vergoeding voor kredietkaarttransacties wordt geplafonneerd op 0,3 procent van de transactiewaarde. Voor debetkaarttransacties, waar in principe geen kredietrisico speelt, wordt het maximum 7 eurocent per transactie. Het plafond van 0,2 procent, dat de Europese Commissie had voorgesteld, geldt als de commissie tegen 0,2 procent lager uitkomt dan 7 cent. Dat is het geval voor transacties onder 35 euro. Het parlement heeft de maatregel uitgebreid tot 'commerciële' kaarten, die banken uitgeven aan bedrijven en zelfstandigen. Lidstaten mogen onder 7 cent gaan Individuele lidstaten mogen bovendien nog lagere plafonds voor kaarttransacties opleggen. In België ligt de gemiddelde kostprijs van een transactie met een Bancontact/Mister Cash-kaart in de praktijk al lager dan 7 cent, zegt de organisatie van distributeurs Comeos. Handelaars zullen dure 'premiumkaarten' mogen weigeren. In de praktijk viseert die maatregel vooral kaarten als American Express en Diners' Club, die niet onder de kostenbeperking vallen, zegt Marjolein Raes, woordvoerder van Eurocommerce, de Europese vereniging van handelaars. Zij onderstreept wel dat het nog maar om een eerste lezing gaat. De lidstaten moeten via de Raad van Ministers nog hun zeg doen over de voorstellen van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Daarna volgt nog een tweede lezing. MasterCard noemde de tariefbeperkingen eerder al "arbitrair" en "niet gebaseerd op publieke gegevens en methodologie". "Vergoedingen moeten door de markt worden bepaald", stelde MasterCard in een eerdere persmededeling.