De inflatie in België is gedaald van 2,23 procent in december tot 1,46 procent in januari. De forse daling is een gevolg van een methodolgische aanpassing waarbij de koopjesperiode in rekening werd gebracht.

In januari werd voor het eerst rekening gehouden met het prijseffect van de koopjesperiode. De regering paste de index aan om ze beter te laten aansluiten bij het werkelijke koopgedrag van de consument, meldt de federale overheidsdienst Economie woensdag.

Er werd bovendien overgestapt op een twaalfmaandelijks voortschrijdend gemiddelde bij de berekening van de consumptieprijsindexen voor huisbrandolie, waardoor korte schommelingen afgevlakt worden.

Zonder de twee maatregelen zou de inflatie in januari teruggevallen zijn tot 1,65 procent in plaats van 1,46 procent. De maatregel in verband met de koopjesperiode heeft een verlagend effect van 0,24 procentpunt, de aangepaste methodologie voor de huisbrandolie een verhogend effect van 0,05 procentpunt. (Belga/BO)

De inflatie in België is gedaald van 2,23 procent in december tot 1,46 procent in januari. De forse daling is een gevolg van een methodolgische aanpassing waarbij de koopjesperiode in rekening werd gebracht. In januari werd voor het eerst rekening gehouden met het prijseffect van de koopjesperiode. De regering paste de index aan om ze beter te laten aansluiten bij het werkelijke koopgedrag van de consument, meldt de federale overheidsdienst Economie woensdag. Er werd bovendien overgestapt op een twaalfmaandelijks voortschrijdend gemiddelde bij de berekening van de consumptieprijsindexen voor huisbrandolie, waardoor korte schommelingen afgevlakt worden. Zonder de twee maatregelen zou de inflatie in januari teruggevallen zijn tot 1,65 procent in plaats van 1,46 procent. De maatregel in verband met de koopjesperiode heeft een verlagend effect van 0,24 procentpunt, de aangepaste methodologie voor de huisbrandolie een verhogend effect van 0,05 procentpunt. (Belga/BO)