“Kmo’s moeten hun financiering diversifiëren”

De Basel III-regels zullen niet leiden tot een kredietschaarste, maar wel tot duurdere kredieten. “Daarom doen bedrijven er goed aan hun financieringsbronnen te diversifiëren”, zeggen Luc Truyens en Patrick Beselaere van ING deze week in Trends.

De kredietverlening aan ondernemingen is de jongste jaren fundamenteel veranderd: banken zijn strenger, bedrijven moeten hun dossiers beter onderbouwen en kredieten worden duurder. De geplande Basel III-voorschriften, die strengere regels bevatten voor de eigen middelen die banken moeten aanhouden, zullen dat proces versterken.

Luc Truyens (general manager midcorporates en institutionals bij ING België): “Basel III bestraft een aantal producten, onder meer die waarbij de bank een kredietlijn opent en het een onderneming vrij staat wel of niet geld op te nemen. Kaskredieten zijn daarvan een bekend voorbeeld. Voor zulke kredietlijnen heeft een bank veel eigen middelen nodig, en ik verwacht dan ook dat de prijs ervan zal stijgen.”

Patrick Beselaere (CEO lease & commercial finance ING België): “Daarom adviseren wij onze klanten nu al om proactief uit te kijken naar alternatieven. Bedrijven moeten trachten hun financieringsbronnen te diversifiëren. Wij bekijken vooral de activazijde van de balans, en wat daar de mogelijkheden zijn. De materiële vaste activa bijvoorbeeld kun je met leasing financieren, of als ze al in de boeken staan via een sale-and-lease-backconstructie in cash omzetten. De jongste maanden hebben heel wat bedrijven van die techniek gebruik gemaakt.”

Volgens Truyens en Beselaere vormen de vaste activa eigenlijk een verdoken reserve, die bedrijven liquide kunnen maken om door de crisis te komen of om strategische acquisities te doen.
Ook factoring kan een alternatief voor een bankkrediet zijn. “Een bedrijf met sterke debiteuren heeft een bepaalde waarde in handen”, vindt Truyens. Toch doen heel weinig Belgische vennootschappen aan factoring. “De banken hebben er in het verleden weinig aandacht aan besteed, omdat er geen problemen waren met liquiditeit en solvabiliteit. De financiële crisis heeft die toestand veranderd.”

PC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content