Juncker beklemtoonde maandag in het Europees Parlement dat een akkoord over een mechanisme zich opdringt, maar het is volgens de Luxemburgse premier en minister van Financiën niet "absoluut noodzakelijk" dat de staatshoofden en regeringsleiders de knopen reeds doorhakken op hun bijeenkomst donderdag en vrijdag in Brussel.

Juncker, die de maandelijkse bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurolanden leidt, sloot niet uit dat zowel de eurolanden als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een bijdrage zouden leveren aan een financieel steunpakket. Zelf hoopt hij echter dat enkel de eurolanden kredieten ter beschikking zullen stellen indien Griekenland een dergelijk verzoek zou formuleren.

Ook de Europese Commissie houdt rekening met een eventuele bijdrage van het IMF. Het is bekend dat vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel die piste niet ongenegen is. Berlijn blijft echter de boot afhouden en wil voorlopig niet weten van eender welk akkoord over een steunmechanisme.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso hoopt dan weer wel dat de Europese leiders snel een vergelijk vinden over de Griekse kwestie. Hij is alvast bereid een mechanisme voor te stellen. De Portugees kreeg maandag steun van de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Italië en Spanje.

Juncker beklemtoonde maandag in het Europees Parlement dat een akkoord over een mechanisme zich opdringt, maar het is volgens de Luxemburgse premier en minister van Financiën niet "absoluut noodzakelijk" dat de staatshoofden en regeringsleiders de knopen reeds doorhakken op hun bijeenkomst donderdag en vrijdag in Brussel. Juncker, die de maandelijkse bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurolanden leidt, sloot niet uit dat zowel de eurolanden als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een bijdrage zouden leveren aan een financieel steunpakket. Zelf hoopt hij echter dat enkel de eurolanden kredieten ter beschikking zullen stellen indien Griekenland een dergelijk verzoek zou formuleren. Ook de Europese Commissie houdt rekening met een eventuele bijdrage van het IMF. Het is bekend dat vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel die piste niet ongenegen is. Berlijn blijft echter de boot afhouden en wil voorlopig niet weten van eender welk akkoord over een steunmechanisme. Commissievoorzitter José Manuel Barroso hoopt dan weer wel dat de Europese leiders snel een vergelijk vinden over de Griekse kwestie. Hij is alvast bereid een mechanisme voor te stellen. De Portugees kreeg maandag steun van de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Italië en Spanje.