Zelfs als de Griekse premier Alexis Tsipras erin slaagt de schijf van 7,2 miljard euro noodhulp van zijn schuldeisers los te weken, moet het land daarna binnen afzienbare tijd opnieuw aan het infuus. Dat meldt althans het persagentschap Bloomberg.

Volgens analisten Lefteris Farmakis en Dimitris Drakopoulos van Nomura International Plc zal het noodlijdende Griekenland een beroep moeten doen op een derde bailout ter waarde van 30 miljard euro. Hoeveel de eindafrekening precies zal bedragen, hangt af van de andere lidstaten van de eurozone, die al dan niet zullen instemmen met een schuldverlichting - en onder welke vorm - voor de Grieken.

Kat- en muisspel

Premier Tsipras heeft herhaaldelijk verklaard dat verdere steun aan zijn land veeleer moet worden gekoppeld aan zijn voorwaarden, dan aan die van de overheden van de andere lidstaten van de monetaire unie.

Het ziet er dus naar uit dat het maandenlange kat-en muisspel tussen de Griekse regering en haar schuldeisers nog even blijft duren.

De impasse heeft intussen geleid tot een ongekende liquiditeitskrapte, en de Griekse economie opnieuw richting recessie geduwd. Dat brengt bijgevolg mee dat het totaalbedrag van de extra leningen verder oploopt.

'Bij om het even welke aannemelijke deal in dit stadium van de onderhandelingen is het onwaarschijnlijk dat die zal volstaan om een einde te maken aan de Grieks kwestie", aldus Simon Tilford, adjunct-directeur van het Centre for European Reform in Londen. Volgens Tilford kan dit spelletje nog een lange tijd blijven duren.

De laatste episode in de vijf jaar durende Griekse saga staat in het teken van de laatste schijf noodhulp van de tweede bailout voor Griekenland. Dat bedrag stemt ruwweg overeen met de 6,7 miljard euro die Griekenland in juli en augustus moet terugbetalen voor de aflossing van Griekse staatsobligaties die de centrale bank in 2010 en 2011 opkocht.

Default

Om een default in Athene te vermijden, kampen de onderhandelaars evenwel met een groter probleem. Want zelfs als Griekenland erin slaagt zich door augustus heen te worstelen, krijgt het tegen het eind van 2016 af te rekenen met een financieringstekort van om en bij de 25 miljard. Dat tekort kan nog verder oplopen als het land dieper in de recessie belandt, en de belastinginkomsten dalen. (Bloomberg/BO)

Zelfs als de Griekse premier Alexis Tsipras erin slaagt de schijf van 7,2 miljard euro noodhulp van zijn schuldeisers los te weken, moet het land daarna binnen afzienbare tijd opnieuw aan het infuus. Dat meldt althans het persagentschap Bloomberg. Volgens analisten Lefteris Farmakis en Dimitris Drakopoulos van Nomura International Plc zal het noodlijdende Griekenland een beroep moeten doen op een derde bailout ter waarde van 30 miljard euro. Hoeveel de eindafrekening precies zal bedragen, hangt af van de andere lidstaten van de eurozone, die al dan niet zullen instemmen met een schuldverlichting - en onder welke vorm - voor de Grieken.Premier Tsipras heeft herhaaldelijk verklaard dat verdere steun aan zijn land veeleer moet worden gekoppeld aan zijn voorwaarden, dan aan die van de overheden van de andere lidstaten van de monetaire unie.Het ziet er dus naar uit dat het maandenlange kat-en muisspel tussen de Griekse regering en haar schuldeisers nog even blijft duren.De impasse heeft intussen geleid tot een ongekende liquiditeitskrapte, en de Griekse economie opnieuw richting recessie geduwd. Dat brengt bijgevolg mee dat het totaalbedrag van de extra leningen verder oploopt. 'Bij om het even welke aannemelijke deal in dit stadium van de onderhandelingen is het onwaarschijnlijk dat die zal volstaan om een einde te maken aan de Grieks kwestie", aldus Simon Tilford, adjunct-directeur van het Centre for European Reform in Londen. Volgens Tilford kan dit spelletje nog een lange tijd blijven duren. De laatste episode in de vijf jaar durende Griekse saga staat in het teken van de laatste schijf noodhulp van de tweede bailout voor Griekenland. Dat bedrag stemt ruwweg overeen met de 6,7 miljard euro die Griekenland in juli en augustus moet terugbetalen voor de aflossing van Griekse staatsobligaties die de centrale bank in 2010 en 2011 opkocht.Om een default in Athene te vermijden, kampen de onderhandelaars evenwel met een groter probleem. Want zelfs als Griekenland erin slaagt zich door augustus heen te worstelen, krijgt het tegen het eind van 2016 af te rekenen met een financieringstekort van om en bij de 25 miljard. Dat tekort kan nog verder oplopen als het land dieper in de recessie belandt, en de belastinginkomsten dalen. (Bloomberg/BO)