De Japanse economie, de derde grootste van de wereld, is in het laatste kwartaal van 2011 gekrompen met 2,3 procent op jaarbasis. Analisten waren uitgegaan van een krimp van 1,3 procent. Oorzaak van de groter dan verwachte krimp zijn onder meer de sterke yen en de enorme overstromingen in Thailand die impact hadden op de exportcijfers.

In vergelijking met het kwartaal ervoor bedroeg de krimp 0,6 procent.

De cijfers zijn een zware tegenvaller voor de inspanningen van Japan om te herstellen van de zware aardbeving en tsunami van bijna een jaar geleden.

Het IMF verwacht dat de Japanse economie in 2012 met 1,7 procent zal groeien. Dat is vergelijkbaar met de verwachte groei voor de VS, die het IMF raamt op 1,8 procent. Voor de eurozone mikt de instelling op een krimp van 0,5 euro. (Belga/KVDA)

De Japanse economie, de derde grootste van de wereld, is in het laatste kwartaal van 2011 gekrompen met 2,3 procent op jaarbasis. Analisten waren uitgegaan van een krimp van 1,3 procent. Oorzaak van de groter dan verwachte krimp zijn onder meer de sterke yen en de enorme overstromingen in Thailand die impact hadden op de exportcijfers. In vergelijking met het kwartaal ervoor bedroeg de krimp 0,6 procent. De cijfers zijn een zware tegenvaller voor de inspanningen van Japan om te herstellen van de zware aardbeving en tsunami van bijna een jaar geleden. Het IMF verwacht dat de Japanse economie in 2012 met 1,7 procent zal groeien. Dat is vergelijkbaar met de verwachte groei voor de VS, die het IMF raamt op 1,8 procent. Voor de eurozone mikt de instelling op een krimp van 0,5 euro. (Belga/KVDA)