De hogere btw die in april werd ingevoerd, zette een stevige rem op de consumptie en de investeringen. De forse terugval van het bbp komt niet onverwacht. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een gemiddelde krimp van 7,1 procent.

Op kwartaalbasis kromp het Japanse bbp met 1,7 procent na een toename met 1,5 procent in het eerste kwartaal.

De private consumptie - goed voor 60 procent van de Japanse economie - daalde met 5 procent in vergelijking met het vorige kwartaal.

"Het wordt moeilijk om de economie aan te zwengelen, rekening houdend met de zwakke export en een daling van het reële inkomen, die weegt op de private consumptie," zei Takeshi Minami, chief economist bij het Norinchukin Research Institute, in een reactie aan Reuters. De econoom verwacht een licht herstel in het derde kwartaal, maar rekent op niet meer dan een bescheiden groei in het laatste kwartaal van het jaar.

Ondanks de rake klap die de regering van premier Shinzo Abe dient te incasseren, klokte de aandelenbeurs in Tokio woensdag af met een kleine winst. Beleggers lieten zich kennelijk niet van de wijs brengen door het slechte nieuws, waardoor de Nikkei 0,4 procent hoger noteerde op 15.213,63 punten.

(Belga/Reuters/BO)

De hogere btw die in april werd ingevoerd, zette een stevige rem op de consumptie en de investeringen. De forse terugval van het bbp komt niet onverwacht. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een gemiddelde krimp van 7,1 procent. Op kwartaalbasis kromp het Japanse bbp met 1,7 procent na een toename met 1,5 procent in het eerste kwartaal. De private consumptie - goed voor 60 procent van de Japanse economie - daalde met 5 procent in vergelijking met het vorige kwartaal."Het wordt moeilijk om de economie aan te zwengelen, rekening houdend met de zwakke export en een daling van het reële inkomen, die weegt op de private consumptie," zei Takeshi Minami, chief economist bij het Norinchukin Research Institute, in een reactie aan Reuters. De econoom verwacht een licht herstel in het derde kwartaal, maar rekent op niet meer dan een bescheiden groei in het laatste kwartaal van het jaar.Ondanks de rake klap die de regering van premier Shinzo Abe dient te incasseren, klokte de aandelenbeurs in Tokio woensdag af met een kleine winst. Beleggers lieten zich kennelijk niet van de wijs brengen door het slechte nieuws, waardoor de Nikkei 0,4 procent hoger noteerde op 15.213,63 punten. (Belga/Reuters/BO)