De Japanse economie is in het vierde kwartaal met 0,4 procent gegroeid tegenover het derde kwartaal. Daarmee laat de derde economie ter wereld de recessie, veroorzaakt door een btw-verhoging in april, achter zich. De cijfers ontgoochelden echter de analisten en duwden de beurs van Tokio bijna 1 procent omlaag.

Japan verhoogde op 1 april de btw van 5 naar 8 procent. Het bruto binnenlands product ging er daardoor twee kwartalen op achteruit, met 1,6 procent in het tweede en met 0,7 in het derde kwartaal.

Groei bijgesteld

Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar was er opnieuw groei, zo bevestigde de regering. Die groei werd wel herzien van een eerdere raming van 0,6 procent naar 0,4 procent. Het groeicijfer op jaarbasis werd herzien van 2,2 naar 1,5 procent, waar analisten hadden gerekend op een economische groei van 3,6 procent. Dat is de slechtste prestatie sinds 2011, toen de cijfers werden beïnvloed door de rampen (aardbeving, tsunami's, kernramp) in maart van dat jaar.

De tegenvallende cijfers wogen ook op de beurs van Tokio. De sterindex Nikkei sloot 0,95 procent lager op 18.790,55 punten. De breed samengestelde Topix-index verloor 0,59 procent tot 1.531,76 punten. (Belga/WB)

De Japanse economie is in het vierde kwartaal met 0,4 procent gegroeid tegenover het derde kwartaal. Daarmee laat de derde economie ter wereld de recessie, veroorzaakt door een btw-verhoging in april, achter zich. De cijfers ontgoochelden echter de analisten en duwden de beurs van Tokio bijna 1 procent omlaag.Japan verhoogde op 1 april de btw van 5 naar 8 procent. Het bruto binnenlands product ging er daardoor twee kwartalen op achteruit, met 1,6 procent in het tweede en met 0,7 in het derde kwartaal. Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar was er opnieuw groei, zo bevestigde de regering. Die groei werd wel herzien van een eerdere raming van 0,6 procent naar 0,4 procent. Het groeicijfer op jaarbasis werd herzien van 2,2 naar 1,5 procent, waar analisten hadden gerekend op een economische groei van 3,6 procent. Dat is de slechtste prestatie sinds 2011, toen de cijfers werden beïnvloed door de rampen (aardbeving, tsunami's, kernramp) in maart van dat jaar. De tegenvallende cijfers wogen ook op de beurs van Tokio. De sterindex Nikkei sloot 0,95 procent lager op 18.790,55 punten. De breed samengestelde Topix-index verloor 0,59 procent tot 1.531,76 punten. (Belga/WB)