Volgens de tekst van de Japanse regering kennen de autoriteiten de bitcoin het statuut toe van 'handelsartikel'. Commerciële banken kunnen het niet aan hun klanten aanbieden als gewoon geld. Wel moet er een soort btw betaald moeten worden wanneer met bitcoins betaald wordt.

'Als er transacties zijn en daaruitvolgende winsten, is het logisch dat het ministerie van Financiën bekijkt hoe ze die kan belasten,' zei een woordvoerder van de regering.

Net als verschillende andere landen worstelt Japan met de manier waarop het de bitcoin moet behandelen, nadat het beursplatform MtGox vorige vrijdag in Tokio de boeken neerlegde.

Gevaar?

Rusland beschouwt transacties met bitcoin als illegaal omdat er te veel risico is op belastingontduiking en witwassen.

De Chinese centrale bank verbiedt de Chinese banken bitcoins te aanvaarden of beleggingsproducten met bitcoins aan te bieden. Volgens de Volksbank is de bitcoin een onveilige belegging, omdat er weinig munten in omloop zijn.

Singapore belast transacties met bitcoin en beschouwd de virtuele munt als een handelsartikel in plaats van als geld.

In België volgt minister van Financiën Koen Geens (CD&V) het fenomeen op, al zien hij en de Nationale Bank weinig gevaar. Volgens Geens blijft het gebruik van de bitcoin beperkt tot een handvol handelaren.

Volgens de tekst van de Japanse regering kennen de autoriteiten de bitcoin het statuut toe van 'handelsartikel'. Commerciële banken kunnen het niet aan hun klanten aanbieden als gewoon geld. Wel moet er een soort btw betaald moeten worden wanneer met bitcoins betaald wordt. 'Als er transacties zijn en daaruitvolgende winsten, is het logisch dat het ministerie van Financiën bekijkt hoe ze die kan belasten,' zei een woordvoerder van de regering. Net als verschillende andere landen worstelt Japan met de manier waarop het de bitcoin moet behandelen, nadat het beursplatform MtGox vorige vrijdag in Tokio de boeken neerlegde. Gevaar? Rusland beschouwt transacties met bitcoin als illegaal omdat er te veel risico is op belastingontduiking en witwassen. De Chinese centrale bank verbiedt de Chinese banken bitcoins te aanvaarden of beleggingsproducten met bitcoins aan te bieden. Volgens de Volksbank is de bitcoin een onveilige belegging, omdat er weinig munten in omloop zijn. Singapore belast transacties met bitcoin en beschouwd de virtuele munt als een handelsartikel in plaats van als geld. In België volgt minister van Financiën Koen Geens (CD&V) het fenomeen op, al zien hij en de Nationale Bank weinig gevaar. Volgens Geens blijft het gebruik van de bitcoin beperkt tot een handvol handelaren.