Jamie Dimon waarschuwt in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders dat de recente regelgeving van de overheid het de banken moeilijker zal maken om efficiënt te reageren op de volgende financiële crisis.

"Sommige dingen veranderen nooit," aldus de CEO in zijn 37 pagina's tellende brief aan de aandeelhouders. "Er komt een volgende crisis, en de impact ervan zal worden gevoeld door de financiële markten."

Dimon beschrijft hoe beleggers gewoonlijk reageren in crisistijden. Ze willen zo snel mogelijk af van hun probleemactiva en slaan vervolgens veilige havens in om bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties aan te kopen. Het is het klassieke 'run-on-the-market'-fenomeen, voegt hij eraan toe.

Strengere regels, tekort aan effecten

Volgens de topman van JPMorgan Chase zal de volgende crisis bovendien veel volatieler zijn dan de vorige, omdat de regels voor de banken strenger geworden zijn. De veel strengere regels die banken opgelegd krijgen wat betreft kapitaal en liquiditeit, zullen ertoe leiden dat diezelfde banken niet langer in staat zijn op te treden als buffer bij schokken in de financiële markten. Dat komt doordat banken zullen aarzelen om geld uit te lenen en aandelen uit te geven, waardoor een tekort aan effecten dreigt, aldus Dimon.

Kortom, tijdens de volgende crisis houden gezonde banken de vinger op de knip als gevolg van de beperkte risico's die ze door de overheid geacht worden te nemen.

Voorts wijst Dimon erop dat de nieuwe regels het mogelijk maken dat 'niet-bancaire kredietverstrekkers' in de markt stappen om geld te lenen tegen exorbitante prijzen, en op die manier kunnen profiteren van de crisis.

Ondanks de dreiging van een nieuwe financiële crisis kondigt Dimon niettemin uitbreidingsplannen aan. Zo wil hij nieuwe markten betreden met de opening van enkele retailbanken in 2016.

(CNN/BO)

Wie is Jamie Dimon?

Jamie Dimon waarschuwt in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders dat de recente regelgeving van de overheid het de banken moeilijker zal maken om efficiënt te reageren op de volgende financiële crisis."Sommige dingen veranderen nooit," aldus de CEO in zijn 37 pagina's tellende brief aan de aandeelhouders. "Er komt een volgende crisis, en de impact ervan zal worden gevoeld door de financiële markten."Dimon beschrijft hoe beleggers gewoonlijk reageren in crisistijden. Ze willen zo snel mogelijk af van hun probleemactiva en slaan vervolgens veilige havens in om bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties aan te kopen. Het is het klassieke 'run-on-the-market'-fenomeen, voegt hij eraan toe.Volgens de topman van JPMorgan Chase zal de volgende crisis bovendien veel volatieler zijn dan de vorige, omdat de regels voor de banken strenger geworden zijn. De veel strengere regels die banken opgelegd krijgen wat betreft kapitaal en liquiditeit, zullen ertoe leiden dat diezelfde banken niet langer in staat zijn op te treden als buffer bij schokken in de financiële markten. Dat komt doordat banken zullen aarzelen om geld uit te lenen en aandelen uit te geven, waardoor een tekort aan effecten dreigt, aldus Dimon.Kortom, tijdens de volgende crisis houden gezonde banken de vinger op de knip als gevolg van de beperkte risico's die ze door de overheid geacht worden te nemen.Voorts wijst Dimon erop dat de nieuwe regels het mogelijk maken dat 'niet-bancaire kredietverstrekkers' in de markt stappen om geld te lenen tegen exorbitante prijzen, en op die manier kunnen profiteren van de crisis.Ondanks de dreiging van een nieuwe financiële crisis kondigt Dimon niettemin uitbreidingsplannen aan. Zo wil hij nieuwe markten betreden met de opening van enkele retailbanken in 2016.(CNN/BO)