Het bbp van de derde economie van de eurozone is nog maar eens - voor het achtste kwartaal op rij - gekrompen. Een recessierecord, blijkt uit cijfers van het nationale bureau voor de statistiek Istat. De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 0,2 procent tegenover het eerste kwartaal. Door de achtste opeenvolgende krimp bevindt het Zuid-Europese land in de langste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).

In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is het Italiaanse bruto binnenlandse product met 2 procent afgenomen. De gecumuleerde terugval bedraagt sinds begin dit jaar al -1,7 procent, of meer dan de officiële regeringsprognoses voor het volledige jaar: een krimp met -1,3 procent. In 2012 zag de Italiaanse regering de economie met 2,4 procent wegsmelten.

Regeringsleider Enrico Letta, minister van Economie Fabrizio Saccomanni en Ignazio Visco, de gouverneur van de nationale bank, rekenen intussen stilaan wel op economisch herstel. Dat optimisme hebben ze te danken aan de industriële productie, die in juni voor de tweede maand op rij gestegen is tegenover de vorige maand. (Belga/BO)

Het bbp van de derde economie van de eurozone is nog maar eens - voor het achtste kwartaal op rij - gekrompen. Een recessierecord, blijkt uit cijfers van het nationale bureau voor de statistiek Istat. De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 0,2 procent tegenover het eerste kwartaal. Door de achtste opeenvolgende krimp bevindt het Zuid-Europese land in de langste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar is het Italiaanse bruto binnenlandse product met 2 procent afgenomen. De gecumuleerde terugval bedraagt sinds begin dit jaar al -1,7 procent, of meer dan de officiële regeringsprognoses voor het volledige jaar: een krimp met -1,3 procent. In 2012 zag de Italiaanse regering de economie met 2,4 procent wegsmelten. Regeringsleider Enrico Letta, minister van Economie Fabrizio Saccomanni en Ignazio Visco, de gouverneur van de nationale bank, rekenen intussen stilaan wel op economisch herstel. Dat optimisme hebben ze te danken aan de industriële productie, die in juni voor de tweede maand op rij gestegen is tegenover de vorige maand. (Belga/BO)