De Italiaanse schatkist is er donderdag in geslaagd voor 7 miljard euro aan langetermijnobligaties te veilen. Dat is minder dan de beoogde 8 miljard, maar de uitgifte gebeurde wel tegen een lagere rente dan in november het geval was.

Donderdag bedraagt de rente op obligaties die aflopen in 2022 6,98 procent, op staatspapier dat vervalt in 2014 wordt 5,62 procent betaald . Eind november bedroeg de rente bij gelijkaardige uitgiftes respectievelijk 7,56 en 7,89 procent.

Italië slaagde er woensdag al in voor 9 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van zes maanden te veilen. Die geslaagde veiling was allicht te danken aan de eerder genomen beslissing van de ECB om de banken uit de eurozone van vers kapitaal te voorzien tegen een lage rente. Mogelijk werd een deel van het geleende bedrag - in totaal 489 miljard euro - aangewend om staatspapier van een noodlijdend euroland als Italië in te kopen.

Zware schuldenlast

Geslaagde veiling of niet, Italië torst vandaag nog steeds een schuldenlast van 1.900 miljard euro. De regering-Monti moet daarvan in 2012 op de een of ander manier 300 miljard weten te herfinancieren. Met een rente die rond de 7 procent schommelt, wordt dat door de financiële markten zo goed als onmogelijk beschouwd. Daardoor blijft de kans groot dat zorgenkind Italië Europa binnen afzienbare tijd om noodhulp moet verzoeken. Overigens zakte de Europese eenheidsmunt kort na de Italiaanse veiling tot 1,2867 dollar, of het laagste peil sinds september 2010.

Monti vraagt 'solidair antwoord van Europa'

Premier Monti zelf liet donderdag weten dat Italië zijn verplichtingen is nagekomen wat de Europese richtlijnen voor het indijken van de schuldencrisis betreft. Monti voegde er aan toe dat de Italianen mogelijk nog een stap verder gaan dan de geplande besparingsronde van 30 miljard dollar. Maatregelen van die orde -zoals een hervorming van de arbeidsmarkt - mogen verwacht worden tegen de volgende Europese top die tussen 22 en 30 januari plaatsvindt. In ruil voor de Italiaanse inspanningen vraagt de premier een 'solidair en overtuigend' antwoord van de Europese Unie. (Bloomberg/BO)

De Italiaanse schatkist is er donderdag in geslaagd voor 7 miljard euro aan langetermijnobligaties te veilen. Dat is minder dan de beoogde 8 miljard, maar de uitgifte gebeurde wel tegen een lagere rente dan in november het geval was. Donderdag bedraagt de rente op obligaties die aflopen in 2022 6,98 procent, op staatspapier dat vervalt in 2014 wordt 5,62 procent betaald . Eind november bedroeg de rente bij gelijkaardige uitgiftes respectievelijk 7,56 en 7,89 procent. Italië slaagde er woensdag al in voor 9 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van zes maanden te veilen. Die geslaagde veiling was allicht te danken aan de eerder genomen beslissing van de ECB om de banken uit de eurozone van vers kapitaal te voorzien tegen een lage rente. Mogelijk werd een deel van het geleende bedrag - in totaal 489 miljard euro - aangewend om staatspapier van een noodlijdend euroland als Italië in te kopen. Zware schuldenlastGeslaagde veiling of niet, Italië torst vandaag nog steeds een schuldenlast van 1.900 miljard euro. De regering-Monti moet daarvan in 2012 op de een of ander manier 300 miljard weten te herfinancieren. Met een rente die rond de 7 procent schommelt, wordt dat door de financiële markten zo goed als onmogelijk beschouwd. Daardoor blijft de kans groot dat zorgenkind Italië Europa binnen afzienbare tijd om noodhulp moet verzoeken. Overigens zakte de Europese eenheidsmunt kort na de Italiaanse veiling tot 1,2867 dollar, of het laagste peil sinds september 2010.Monti vraagt 'solidair antwoord van Europa'Premier Monti zelf liet donderdag weten dat Italië zijn verplichtingen is nagekomen wat de Europese richtlijnen voor het indijken van de schuldencrisis betreft. Monti voegde er aan toe dat de Italianen mogelijk nog een stap verder gaan dan de geplande besparingsronde van 30 miljard dollar. Maatregelen van die orde -zoals een hervorming van de arbeidsmarkt - mogen verwacht worden tegen de volgende Europese top die tussen 22 en 30 januari plaatsvindt. In ruil voor de Italiaanse inspanningen vraagt de premier een 'solidair en overtuigend' antwoord van de Europese Unie. (Bloomberg/BO)