Het Italiaanse bbp daalde in het tweede kwartaal met 0,7 procent tegenover een analistenverwachting van 0,8 procent. Op jaarbasis moet de Italiaanse economie 2,5 procent prijsgeven.

De derde economie van de eurozone blijft slabakken doordat er fors moet worden bezuinigd om de begroting in overeenstemming te brengen met de Europese richtlijnen. Italië vertoefde sinds de eeuwwisseling overigens al verschillende keren in het dal van de recessie.

Monti is er dan wel in geslaagd bezuinigingsmaatregelen ter waarde van meer dan 20 miljard euro door het parlement te loodsen, helaas heeft de besparingsdrift ook het consumentenvertrouwen ondermijnd en de recessie verdiept.

Vandaag snijdt het mes van de recessie steeds dieper in de belastinginkomsten, terwijl de druk op de werkgelegenheid en de consumentenbestedingen toeneemt. Het land bevindt zich met andere woorden in een vicieuze cirkel waarin premier Monti alle moeite van de wereld heeft om het begrotingstekort tegen 2014 terug te dringen tot 0,1 procent van het bbp.

Analisten gepolst door het persagentschap Reuters voorspellen voor dit jaar een begrotingstekort van 2,3 ??procent van het bbp, tegenover het streefdoel van 1,7 procent dat Monti voor ogen heeft. Voor 2013 houden de analisten rekening met een tekort van 1,3 procent, de regering mikt op een tekort van 0,5 procent.

De Italiaanse premier maakte afgelopen zondag in het interview met het Duitse weekblad Der Spiegel duidelijk dat Italië geen financiële maar morele steun van Duitsland en de EU nodig heeft. Hij voegde eraan toe dat hij zich zorgen maakt over toenemende anti-Duitse en anti-Europese sentimenten in het parlement in Rome. (BO/reuters)

Het Italiaanse bbp daalde in het tweede kwartaal met 0,7 procent tegenover een analistenverwachting van 0,8 procent. Op jaarbasis moet de Italiaanse economie 2,5 procent prijsgeven.De derde economie van de eurozone blijft slabakken doordat er fors moet worden bezuinigd om de begroting in overeenstemming te brengen met de Europese richtlijnen. Italië vertoefde sinds de eeuwwisseling overigens al verschillende keren in het dal van de recessie.Monti is er dan wel in geslaagd bezuinigingsmaatregelen ter waarde van meer dan 20 miljard euro door het parlement te loodsen, helaas heeft de besparingsdrift ook het consumentenvertrouwen ondermijnd en de recessie verdiept. Vandaag snijdt het mes van de recessie steeds dieper in de belastinginkomsten, terwijl de druk op de werkgelegenheid en de consumentenbestedingen toeneemt. Het land bevindt zich met andere woorden in een vicieuze cirkel waarin premier Monti alle moeite van de wereld heeft om het begrotingstekort tegen 2014 terug te dringen tot 0,1 procent van het bbp. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters voorspellen voor dit jaar een begrotingstekort van 2,3 ??procent van het bbp, tegenover het streefdoel van 1,7 procent dat Monti voor ogen heeft. Voor 2013 houden de analisten rekening met een tekort van 1,3 procent, de regering mikt op een tekort van 0,5 procent. De Italiaanse premier maakte afgelopen zondag in het interview met het Duitse weekblad Der Spiegel duidelijk dat Italië geen financiële maar morele steun van Duitsland en de EU nodig heeft. Hij voegde eraan toe dat hij zich zorgen maakt over toenemende anti-Duitse en anti-Europese sentimenten in het parlement in Rome. (BO/reuters)