Het woon-werkverkeer met de motorfiets wordt fiscaal gestimuleerd. Als u uw motorfiets bijvoorbeeld voor 60 procent gebruikt om ermee naar het werk te rijden, dan kunt u 60 procent van de motor afschrijven over een periode van vijf jaar. Het is zelfs mogelijk een motorfiets versneld af te schrijven. Dat degressieve afschrijvingspercentage bedraagt het dubbele van het lineaire percentage, toegepast op de zogenoemde residuwaarde van de motor.

De motorkledij kan degressief worden afgeschreven op drie jaar, als er bepaalde voorwaarden zijn vervuld. Sinds 1 september 2011 moeten motorrijders niet alleen een valhelm dragen, maar ook beschikken over een aangepaste uitrusting die hun armen en benen geheel bedekt. Daarnaast moeten ze handschoenen aanhebben, en laarzen of hoge schoenen die hun enkels bedekken.

De fiscus eist wel dat de beschermende uitrusting in een speciaalzaak wordt aangeschaft. De motorrijder moet een factuur kunnen voorleggen waarop het merk, het model en een omschrijving van de uitrusting staan. Accessoires die in aanmerking komen voor de fiscale aftrek zijn motorhelmen (met inbegrip van onderhoudsproducten, bijvoorbeeld tegen het aanslaan van het vizier), oordoppen, sjaals en halsdoeken, vesten die minimaal een bescherming op de schouders en de ellebogen hebben (gewone lederen jassen komen dus niet in aanmerking), reflecterende bovenkleding, motorbroeken en motorhandschoenen, thermische onderkleding (T-shirts, pulls, kousen) en schoenen of laarzen die de enkels beschermen. (JS)

Het woon-werkverkeer met de motorfiets wordt fiscaal gestimuleerd. Als u uw motorfiets bijvoorbeeld voor 60 procent gebruikt om ermee naar het werk te rijden, dan kunt u 60 procent van de motor afschrijven over een periode van vijf jaar. Het is zelfs mogelijk een motorfiets versneld af te schrijven. Dat degressieve afschrijvingspercentage bedraagt het dubbele van het lineaire percentage, toegepast op de zogenoemde residuwaarde van de motor. De motorkledij kan degressief worden afgeschreven op drie jaar, als er bepaalde voorwaarden zijn vervuld. Sinds 1 september 2011 moeten motorrijders niet alleen een valhelm dragen, maar ook beschikken over een aangepaste uitrusting die hun armen en benen geheel bedekt. Daarnaast moeten ze handschoenen aanhebben, en laarzen of hoge schoenen die hun enkels bedekken. De fiscus eist wel dat de beschermende uitrusting in een speciaalzaak wordt aangeschaft. De motorrijder moet een factuur kunnen voorleggen waarop het merk, het model en een omschrijving van de uitrusting staan. Accessoires die in aanmerking komen voor de fiscale aftrek zijn motorhelmen (met inbegrip van onderhoudsproducten, bijvoorbeeld tegen het aanslaan van het vizier), oordoppen, sjaals en halsdoeken, vesten die minimaal een bescherming op de schouders en de ellebogen hebben (gewone lederen jassen komen dus niet in aanmerking), reflecterende bovenkleding, motorbroeken en motorhandschoenen, thermische onderkleding (T-shirts, pulls, kousen) en schoenen of laarzen die de enkels beschermen. (JS)