Restaurantkosten zijn maar voor 69 procent fiscaal aftrekbaar als werkelijke beroepskosten. De voorwaarde is wel dat u de echtheid van die kosten, het bedrag en het beroepsmatige karakter ervan kunt bewijzen. Er zijn fiscale controleurs die de restaurantkosten enkel aanvaarden als u btw-bonnetjes kunt voorleggen.

Toch zijn daar andere meningen over, die ook worden ondersteund door uitspraken van rechters. Volgens hun visie hoeven er geen btw-bonnetjes te worden voorgelegd, want die bewijzen niet noodzakelijk het beroepsmatige karakter van die uitgaven. Ook als iemand privé gaat eten met vrienden, kan hij een btw-bonnetje vragen.

Als u met klanten of met beroepsrelaties gaat eten, doet u er goed aan dat u de naam van uw tafelgenoten vermeldt op de achterkant van het btw-bonnetje, het ticket of de afrekening van de kredietkaart. Neem ook een kopie van uw agenda of van een e-mail waarin de lunchafspraak vermeld staat. Het bewijs dat u de restaurantrekening ook echt hebt betaald, kunt u leveren aan de hand van rekeninguittreksels van uw bank- of kredietkaart. (JS)

Restaurantkosten zijn maar voor 69 procent fiscaal aftrekbaar als werkelijke beroepskosten. De voorwaarde is wel dat u de echtheid van die kosten, het bedrag en het beroepsmatige karakter ervan kunt bewijzen. Er zijn fiscale controleurs die de restaurantkosten enkel aanvaarden als u btw-bonnetjes kunt voorleggen. Toch zijn daar andere meningen over, die ook worden ondersteund door uitspraken van rechters. Volgens hun visie hoeven er geen btw-bonnetjes te worden voorgelegd, want die bewijzen niet noodzakelijk het beroepsmatige karakter van die uitgaven. Ook als iemand privé gaat eten met vrienden, kan hij een btw-bonnetje vragen. Als u met klanten of met beroepsrelaties gaat eten, doet u er goed aan dat u de naam van uw tafelgenoten vermeldt op de achterkant van het btw-bonnetje, het ticket of de afrekening van de kredietkaart. Neem ook een kopie van uw agenda of van een e-mail waarin de lunchafspraak vermeld staat. Het bewijs dat u de restaurantrekening ook echt hebt betaald, kunt u leveren aan de hand van rekeninguittreksels van uw bank- of kredietkaart. (JS)