Irak heeft dan wel een van de grimmigste economische profielen van alle landen die Fitch heeft beoordeeld, toch krijgt het een hogere rating dan Griekenland.

Irak, dat geteisterd wordt door sektarisch geweld en voortdurende aanvallen van de gewapende groepering Islamitische Staat (IS), krijgt van Fitch een B- op het rapport.

Dat is geen goede score, maar wel een die twee trappen hoger staat dan de CC die Griekenland toebedeeld krijgt. Als gevolg van de onzekerheid over de schuldverplichtingen tegenover zijn kredietverstrekkers verlaagde Fitch het kredietoordeel van Griekenland eind juni van CCC naar CC.

Volgens Fitch brengt investeren in Irak een 'hoog risico' mee. Voor Griekenland is er sprake van een 'zeer hoog risico'. Zowel Irak als Griekenland moet het naar Fitch-normen stellen met de zogenaamde 'junk'- of 'rommel'-status.

Fitch maakt zich wat Irak betreft in de eerste plaats zorgen om de politieke onzekerheid en de fiscale positie, die sinds 2013 aanzienlijk verslechterd is. Ook de banksector blijkt onderontwikkeld en fundamenteel zwak. Bovendien kampt het land uit het Midden-Oosten met corruptie en een inefficiënte overheid. (BO)

Irak heeft dan wel een van de grimmigste economische profielen van alle landen die Fitch heeft beoordeeld, toch krijgt het een hogere rating dan Griekenland.Irak, dat geteisterd wordt door sektarisch geweld en voortdurende aanvallen van de gewapende groepering Islamitische Staat (IS), krijgt van Fitch een B- op het rapport. Dat is geen goede score, maar wel een die twee trappen hoger staat dan de CC die Griekenland toebedeeld krijgt. Als gevolg van de onzekerheid over de schuldverplichtingen tegenover zijn kredietverstrekkers verlaagde Fitch het kredietoordeel van Griekenland eind juni van CCC naar CC.Volgens Fitch brengt investeren in Irak een 'hoog risico' mee. Voor Griekenland is er sprake van een 'zeer hoog risico'. Zowel Irak als Griekenland moet het naar Fitch-normen stellen met de zogenaamde 'junk'- of 'rommel'-status.Fitch maakt zich wat Irak betreft in de eerste plaats zorgen om de politieke onzekerheid en de fiscale positie, die sinds 2013 aanzienlijk verslechterd is. Ook de banksector blijkt onderontwikkeld en fundamenteel zwak. Bovendien kampt het land uit het Midden-Oosten met corruptie en een inefficiënte overheid. (BO)