In een onderzoekspaper 'How the iPhone widens the US trade deficit with China' gaat de econoom Yuqing Xing na of de bestaande methodes nog geschikt zijn voor het berekenen van handelsstromen tussen landen.

Omdat de iPhone van Apple onderdelen van over heel de wereld bevat maar uiteindelijk enkel in China wordt geassembleerd, vertekent die de handelsbalans tussen de VS en China.

De assemblage van de iPhone in China zou slechts 6,5 dollar kosten terwijl alle onderdelen (waarvan enkele onderdelen ook uit de VS komen) samen op 172,46 dollar komen. Voor het berekenen van het handelstekort worden die onderdelen (die niet in China worden geproduceerd) echter ook meegerekend.

De naar de VS uitgevoerde iPhone droeg in 2009 ongeveer 1,9 miljard dollar bij tot het handelstekort met China.

Om aan die paradox te ontsnappen - hoe meer iPhones het Amerikaanse Apple verkoopt, hoe groter het handelstekort - pleit Yuqing Xing er voor dergelijke transacties op een andere manier te berekenen. Ook van veel andere Amerikaanse technologiebedrijven worden de producten in China in elkaar gezet.

Opwaardering Renminbi

Een andere conclusie van de paper is dat een opwaardering van de Chinese munt, een marginaal effect zou hebben op de kostprijs van de smartphone. Stel dat de Renminbi 20 procent in waarde stijgt tegenover de dollar, dan kost de assemblage 7,3 dollar.

Volgens de onderzoeker zou die meerkost van 1,3 dollar waarschijnlijk niet worden doorgerekend. Bovendien zou een appreciatie van de Renmibi dus weinig veranderen aan het door de iPhone veroorzaakte handelstekort met China. (SF)

In een onderzoekspaper 'How the iPhone widens the US trade deficit with China' gaat de econoom Yuqing Xing na of de bestaande methodes nog geschikt zijn voor het berekenen van handelsstromen tussen landen. Omdat de iPhone van Apple onderdelen van over heel de wereld bevat maar uiteindelijk enkel in China wordt geassembleerd, vertekent die de handelsbalans tussen de VS en China. De assemblage van de iPhone in China zou slechts 6,5 dollar kosten terwijl alle onderdelen (waarvan enkele onderdelen ook uit de VS komen) samen op 172,46 dollar komen. Voor het berekenen van het handelstekort worden die onderdelen (die niet in China worden geproduceerd) echter ook meegerekend. De naar de VS uitgevoerde iPhone droeg in 2009 ongeveer 1,9 miljard dollar bij tot het handelstekort met China. Om aan die paradox te ontsnappen - hoe meer iPhones het Amerikaanse Apple verkoopt, hoe groter het handelstekort - pleit Yuqing Xing er voor dergelijke transacties op een andere manier te berekenen. Ook van veel andere Amerikaanse technologiebedrijven worden de producten in China in elkaar gezet.Opwaardering Renminbi Een andere conclusie van de paper is dat een opwaardering van de Chinese munt, een marginaal effect zou hebben op de kostprijs van de smartphone. Stel dat de Renminbi 20 procent in waarde stijgt tegenover de dollar, dan kost de assemblage 7,3 dollar. Volgens de onderzoeker zou die meerkost van 1,3 dollar waarschijnlijk niet worden doorgerekend. Bovendien zou een appreciatie van de Renmibi dus weinig veranderen aan het door de iPhone veroorzaakte handelstekort met China. (SF)