Inkomstenbelastingen stijgen wereldwijd

22/10/13 om 11:14 - Bijgewerkt om 11:14

Bron: Trends

De inkomstenbelastingen stijgen in 2013 wereldwijd met gemiddeld 0,3 procent. Het is de tweede stijging op rij. Dat blijkt uit een studie van KPMG International. De gemiddelde inkomstenbelasting in de wereld bedraagt 39,9 procent.

Inkomstenbelastingen stijgen wereldwijd

© belga

De meest geruchtmakende wijziging van het belastingtarief voor 2013 vond plaats in de Verenigde Staten. Het hoogste federale belastingtarief steeg er van 35 naar 39,6 procent. Slovenië voert de lijst aan met de grootste wijziging: van 41 naar 50 procent.

Dat tarief staat overigens gelijk aan dat van België. Ons land positioneert zich zo aan de top van de hoogste belastingtarieven.

Ferdy Foubert, Tax Partner, Pension & Benefits bij KPMG: "Het hoogste belastingtarief in België is al meer dan vijf jaar 50 procent (exclusief gemeentebelastingen). Daarmee zitten we in de groep met de hoogste tarieven. Het valt ook op dat in België het toptarief verschuldigd is vanaf een in vergelijking met andere landen laag belastbaar inkomen, 37.330 euro."

Wereldwijd is het hoogste belastingtarief enkel hoger in Aruba, Denemarken, Finland, Japan, Nederland, Spanje en Zweden. Het Belgische tarief ligt ook fiks boven het gemiddelde van de OESO (41,5%) en Europa (34,3%).

Belastingverlagingen waren er in Letland (-1%), Griekenland (van 45 naar 42%) en het Verenigd Koninkrijk (van 50 naar 45%).

Onze partners