ING wilde door de opvraaglimiet te beperken 'oudere' klanten beschermen tegen fraude en oplichting. 60-plussers zouden vanaf 11 augustus niet meer dan 1.000 euro per week uit een bankterminal van ING kunnen halen. Op dit moment is dat 2.500 euro.

"Slachtoffers van fraude"

De bank wilde de maatregel lanceren na een aanbeveling uit het jaarverslag van de bemiddelingsdienst. Die dienst had opgemerkt dat er bij de groep van 60-plussers veel meer slachtoffers zijn van fraude en misbruik bij het gebruik van bankkaarten. Dat gaat dan bijvoorbeeld om overvallen of over de schouder meegluren bij het intikken van de code.

"Maatregel discriminerend"

In een reactie liet Senior Flex, een belangenvereniging van senioren, weten de maatregel discriminerend te vinden. "Een algemene maatregel voor iedereen boven de 60 jaar is eenvoudigweg discriminatie wegens leeftijd", luidde het.

Febelfin

Sectorfederatie Febelfin wilde geen oordeel vellen over de maatregel om de opvraaglimiet te verlagen. "Dit maakt deel uit van het commercieel beleid van de bank en daar kunnen wij als federatie niet in tussenkomen", verklaarde woordvoerster Pamela Renders. Febelfin wees er nog voorzichtig op dat het hanteren van een opvraaglimiet niet uitzonderlijk is, en ook gebeurt voor andere categorieën, bijvoorbeeld voor jongeren .Een dergelijke maatregel maakt dus steeds deel uit van het commercieel beleid, dat "sterk verschillend is van bank tot bank," besloot Febelfin.

Andere banken volgen niet

De andere grootbanken BNP Paribas Fortis, Dexia en KBC lieten aan het persagentschap Belga weten geen plannen te hebben om de opvraaglimiet aan bankautomaten voor 60-plussers te beperken. De opvraaglimiet aan de bankautomaat bedraagt bij BNP Paribas Fortis 625 euro per dag. Bij KBC is dat 650 euro per dag en 2.500 euro per week, of 120 euro per dag en 900 euro per week voor -18-jarigen. Bij Dexia is de limiet 1.000 euro per dag en 5.000 euro per week. De limieten kunnen op verzoek aan het loket wel aangepast worden.

Van Quickenborne en Milquet

Zowel vicepremier en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) als ontslagnemend minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open-Vld) hadden dinsdag felle kritiek geuit op de maatregel van de Nederlandse bank. Milquet, die ING verzocht om de maatregel in trekken, vroeg de bank bovendien contact op te nemen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) om na te gaan of de maatregel niet discriminerend is. Van Quickenborne sprak van een "overdreven reactie" van de bank en vroeg dat de bank de maatregel zou bijsturen in overleg met de ouderenorganisaties.

ING wilde door de opvraaglimiet te beperken 'oudere' klanten beschermen tegen fraude en oplichting. 60-plussers zouden vanaf 11 augustus niet meer dan 1.000 euro per week uit een bankterminal van ING kunnen halen. Op dit moment is dat 2.500 euro. "Slachtoffers van fraude"De bank wilde de maatregel lanceren na een aanbeveling uit het jaarverslag van de bemiddelingsdienst. Die dienst had opgemerkt dat er bij de groep van 60-plussers veel meer slachtoffers zijn van fraude en misbruik bij het gebruik van bankkaarten. Dat gaat dan bijvoorbeeld om overvallen of over de schouder meegluren bij het intikken van de code. "Maatregel discriminerend"In een reactie liet Senior Flex, een belangenvereniging van senioren, weten de maatregel discriminerend te vinden. "Een algemene maatregel voor iedereen boven de 60 jaar is eenvoudigweg discriminatie wegens leeftijd", luidde het. FebelfinSectorfederatie Febelfin wilde geen oordeel vellen over de maatregel om de opvraaglimiet te verlagen. "Dit maakt deel uit van het commercieel beleid van de bank en daar kunnen wij als federatie niet in tussenkomen", verklaarde woordvoerster Pamela Renders. Febelfin wees er nog voorzichtig op dat het hanteren van een opvraaglimiet niet uitzonderlijk is, en ook gebeurt voor andere categorieën, bijvoorbeeld voor jongeren .Een dergelijke maatregel maakt dus steeds deel uit van het commercieel beleid, dat "sterk verschillend is van bank tot bank," besloot Febelfin.Andere banken volgen nietDe andere grootbanken BNP Paribas Fortis, Dexia en KBC lieten aan het persagentschap Belga weten geen plannen te hebben om de opvraaglimiet aan bankautomaten voor 60-plussers te beperken. De opvraaglimiet aan de bankautomaat bedraagt bij BNP Paribas Fortis 625 euro per dag. Bij KBC is dat 650 euro per dag en 2.500 euro per week, of 120 euro per dag en 900 euro per week voor -18-jarigen. Bij Dexia is de limiet 1.000 euro per dag en 5.000 euro per week. De limieten kunnen op verzoek aan het loket wel aangepast worden.Van Quickenborne en MilquetZowel vicepremier en minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) als ontslagnemend minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open-Vld) hadden dinsdag felle kritiek geuit op de maatregel van de Nederlandse bank. Milquet, die ING verzocht om de maatregel in trekken, vroeg de bank bovendien contact op te nemen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) om na te gaan of de maatregel niet discriminerend is. Van Quickenborne sprak van een "overdreven reactie" van de bank en vroeg dat de bank de maatregel zou bijsturen in overleg met de ouderenorganisaties.