De inflatie is in mei gestegen - voor het eerst in zeven maanden - tot 1,18 procent. Dat heeft de federale overheidsdienst Economie bekendgemaakt.

Vooral vaste telefonie, vers fruit, buitenlandse reizen, aardappelen, vlees, snijbloemen en weekends aan zee en in de Ardennen werden duurder. Prijsdalingen waren er voor motorbrandstoffen, elektriciteit, aardgas en verse groenten.

De consumptieprijsindex voor mei bedraagt 122,32 punten. Dat is een stijging met 0,18 punt. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex stijgt van 1,26 naar 1,39 procent.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd niet overschreden.

Telefoongesprekken via de vaste lijn werden in mei 7,5 procent duurder. De prijzen voor vers fruit stegen gemiddeld met 8,3 procent. Aardappelen werden 19 procent duurder. Verse groenten werden gemiddeld 6 procent goedkoper. Motorbrandstoffen werden gemiddeld 2,7 procent goedkoper. De elektriciteitstarieven daalden in mei met 1,6 procent, aardgas met 1,4 procent. (Belga/BO)

De inflatie is in mei gestegen - voor het eerst in zeven maanden - tot 1,18 procent. Dat heeft de federale overheidsdienst Economie bekendgemaakt.Vooral vaste telefonie, vers fruit, buitenlandse reizen, aardappelen, vlees, snijbloemen en weekends aan zee en in de Ardennen werden duurder. Prijsdalingen waren er voor motorbrandstoffen, elektriciteit, aardgas en verse groenten. De consumptieprijsindex voor mei bedraagt 122,32 punten. Dat is een stijging met 0,18 punt. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex stijgt van 1,26 naar 1,39 procent. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd niet overschreden. Telefoongesprekken via de vaste lijn werden in mei 7,5 procent duurder. De prijzen voor vers fruit stegen gemiddeld met 8,3 procent. Aardappelen werden 19 procent duurder. Verse groenten werden gemiddeld 6 procent goedkoper. Motorbrandstoffen werden gemiddeld 2,7 procent goedkoper. De elektriciteitstarieven daalden in mei met 1,6 procent, aardgas met 1,4 procent. (Belga/BO)