Inflatie stijgt tot boven 2 procent

© iStock

De inflatie in Belgiê klokt in september voor het eerst sinds april af boven de 2 procent. Dat meldt de FOD Economie.

De inflatie in België bedraagt in september 2,01 procent tegenover 1,90 procent in augustus en 1,78 procent in juli. Daarmee stemt de inflatie in ons land min of meer overeen met wat – net geen 2 procent – de Europese Centrale Bank (ECB) als wenselijk beschouwt.

Energieproducten blijven een belangrijke verhogende factor. De inflatie zonder energieproducten stijgt tot 1,53 procent, tegenover 1,44 procent vorige maand. De inflatie voor energieproducten bedraagt nu 6,32 procent.

Elektriciteit werd 4 procent duurder dan een jaar geleden en aardgas 2,3 procent. Huisbrandolie is op een jaar tijd zelfs 17,9 procent duurder geworden.

De oliën en vetten die we in de keuken gebruiken werden (+15,3 procent) eveneens veel duurder. Voornamelijk voor boter steeg de prijs (+29,6 procent) fors hoger.

Voor vers fruit bijvoorbeeld betaalde je deze maand dan weer 8,45 procent minder dan in september 2016. Voor de verse groenten bedraagt de daling 4,1 procent.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 105,10 punten bedraagt, werd in september niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding dateert van mei 2017.

Partner Content