De inflatie is in mei gestegen van 0,29 procent naar 0,56 procent. Het gaat om het hoogste niveau sinds april 2014, toen de inflatie 0,62 procent bedroeg. Dat meldt de FOD Economie donderdag. De inflatie is daarmee voor de tweede maand op rij positief.

De toename van de inflatie kwam er vooral door prijsstijgingen voor motorbrandstoffen, snijbloemen, elektriciteit en vliegtuigtickets. Die prijsstijgingen werden evenwel gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor groenten, huisbrandolie en mobiele telefonie.

Motorbrandstoffen werden in mei 3,0 procent duurder tegenover de vorige maand. De prijzen voor vliegtuigtickets stegen met gemiddeld 5,2 procent, elektriciteit werd deze maand 0,9 procent duurder. De prijzen voor snijbloemen stegen met 4,1 procent, als gevolg van moederdag.

Groenten goedkoper

Groenten werden in mei dan weer 10,4 procent goedkoper. Vooral de prijzen voor asperges en komkommers daalden sterk, die voor prei en paprika stegen dan weer. De prijs van huisbrandolie daalde met 1,2 procent, mobiele telefonie werd 2,0 procent goedkoper.

De consumptieprijsindex van mei bedraagt 100,86 punten, een stijging met 0,16 punt tegenover april. De gezondheidsindex steeg in mei met 0,04 punt tot 101,16 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex steeg van 0,68 procent naar 0,87 procent. (Belga/NS)

De inflatie is in mei gestegen van 0,29 procent naar 0,56 procent. Het gaat om het hoogste niveau sinds april 2014, toen de inflatie 0,62 procent bedroeg. Dat meldt de FOD Economie donderdag. De inflatie is daarmee voor de tweede maand op rij positief. De toename van de inflatie kwam er vooral door prijsstijgingen voor motorbrandstoffen, snijbloemen, elektriciteit en vliegtuigtickets. Die prijsstijgingen werden evenwel gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor groenten, huisbrandolie en mobiele telefonie. Motorbrandstoffen werden in mei 3,0 procent duurder tegenover de vorige maand. De prijzen voor vliegtuigtickets stegen met gemiddeld 5,2 procent, elektriciteit werd deze maand 0,9 procent duurder. De prijzen voor snijbloemen stegen met 4,1 procent, als gevolg van moederdag.Groenten werden in mei dan weer 10,4 procent goedkoper. Vooral de prijzen voor asperges en komkommers daalden sterk, die voor prei en paprika stegen dan weer. De prijs van huisbrandolie daalde met 1,2 procent, mobiele telefonie werd 2,0 procent goedkoper.De consumptieprijsindex van mei bedraagt 100,86 punten, een stijging met 0,16 punt tegenover april. De gezondheidsindex steeg in mei met 0,04 punt tot 101,16 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex steeg van 0,68 procent naar 0,87 procent. (Belga/NS)