Vooral motorbrandstoffen, elektriciteit, zuivelproducten, alcoholische dranken, aardgas en huisbrandolie werden duurder in november.

"Deze prijsstijgingen werden voornamelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor hotels, buitenlandse pakketreizen, vakantiedorpen en aankoop van voertuigen", aldus de FOD.

De prijs van motorbrandstoffen ging gemiddeld 3,4 procent hoger, bij elektriciteit was dat 1,2 procent.

De prijzen van zuivelproducten dikten met 1,8 procent aan, die van alcoholische dranken met 1,6 procent. Aardgas steeg met 1,0 procent en huisbrandolie gemiddeld met 1,9 procent.

Bij de dalers zat de lagere prijs vooral in de vakantiesfeer: de prijs van buitenlandse pakketreizen ging 4,4 procent lager, die van vakantiedorpen zelfs 8,1 procent en hotels 3 procent.

Voeding werd wel duurder: de voedinginflatie kwam uit op 1,64 procent. Onder meer vers fruit, vis en zeevruchten, maar vooral boter (+ 29,5 procent) werden duurder.

De hogere prijzen voor boter van de afgelopen maanden zijn geen uitsluitend Belgisch fenomeen. De wereldwijde boterprijzen zijn in 2016 bijna verdrievoudigd tot 7.000 euro per ton, berekende het Franse marktbureau Agritel.

In Europa piekte de boterprijs in september tot ongeveer 6.500 euro per ton, het hoogste peil sinds de Europese Commissie in 2000 startte met het in kaart brengen van dergelijke gegevens.

De inflatie voor energie tot slot bedraagt nu 8,16 procent, met een uitschieter voor stookolie. De prijs daarvan is met 21,4 procent gestegen in één jaar tijd. Motorbrandstoffen kosten 10,2 procent meer dan een jaar geleden.

Vooral motorbrandstoffen, elektriciteit, zuivelproducten, alcoholische dranken, aardgas en huisbrandolie werden duurder in november. "Deze prijsstijgingen werden voornamelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor hotels, buitenlandse pakketreizen, vakantiedorpen en aankoop van voertuigen", aldus de FOD. De prijs van motorbrandstoffen ging gemiddeld 3,4 procent hoger, bij elektriciteit was dat 1,2 procent. De prijzen van zuivelproducten dikten met 1,8 procent aan, die van alcoholische dranken met 1,6 procent. Aardgas steeg met 1,0 procent en huisbrandolie gemiddeld met 1,9 procent. Bij de dalers zat de lagere prijs vooral in de vakantiesfeer: de prijs van buitenlandse pakketreizen ging 4,4 procent lager, die van vakantiedorpen zelfs 8,1 procent en hotels 3 procent. Voeding werd wel duurder: de voedinginflatie kwam uit op 1,64 procent. Onder meer vers fruit, vis en zeevruchten, maar vooral boter (+ 29,5 procent) werden duurder. De hogere prijzen voor boter van de afgelopen maanden zijn geen uitsluitend Belgisch fenomeen. De wereldwijde boterprijzen zijn in 2016 bijna verdrievoudigd tot 7.000 euro per ton, berekende het Franse marktbureau Agritel.In Europa piekte de boterprijs in september tot ongeveer 6.500 euro per ton, het hoogste peil sinds de Europese Commissie in 2000 startte met het in kaart brengen van dergelijke gegevens.De inflatie voor energie tot slot bedraagt nu 8,16 procent, met een uitschieter voor stookolie. De prijs daarvan is met 21,4 procent gestegen in één jaar tijd. Motorbrandstoffen kosten 10,2 procent meer dan een jaar geleden.