De inflatie stijgt van 1,06 procent in september naar 1,28 procent in oktober. De toename van de inflatie ligt hoger dan de prognose van het Federaal Planbureau, dat rekening hield met een stijging met 1,13 procent. De inflatie staat daarmee op het hoogste peil sinds juli 2013 (1,51 procent).

In september van dit jaar was het de eerste keer dat de stijging van de consumentenprijzen boven de 1 procent lag sinds januari 2014.

De gezondheidsindex - brandstof-, alcohol- en tabaksprijzen buiten beschouwing gelaten - stijgt in oktober van1,79 procent tot 1,98 procent.

De consumptieprijsindex klokt in oktober 0,35 punt hoger af tot 101,50 punten.

In oktober werd hoger onderwijs opmerkelijk (+28,8 procent) duurder, wat grotendeels te verklaren valt door de verhoging van het inschrijvingsgeld in Vlaanderen. Maar ook voor verse groenten werd deze maand (+9,5 procent) aanzienlijk meer betaald.

Elektriciteit werd gemiddeld 1 procent duurder ten opzichte van vorige maand.

Huisbrandolie, motorbrandstoffen en aardgas werden deze maand goedkoper.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd deze maand opnieuw niet overschreden. Dat was voor het laatst het geval in november 2012. Volgens het Planbureau wordt de spilindex mogelijk pas in december 2016 voor het eerst weer overschreden. (BO)

De inflatie stijgt van 1,06 procent in september naar 1,28 procent in oktober. De toename van de inflatie ligt hoger dan de prognose van het Federaal Planbureau, dat rekening hield met een stijging met 1,13 procent. De inflatie staat daarmee op het hoogste peil sinds juli 2013 (1,51 procent).In september van dit jaar was het de eerste keer dat de stijging van de consumentenprijzen boven de 1 procent lag sinds januari 2014. De gezondheidsindex - brandstof-, alcohol- en tabaksprijzen buiten beschouwing gelaten - stijgt in oktober van1,79 procent tot 1,98 procent.De consumptieprijsindex klokt in oktober 0,35 punt hoger af tot 101,50 punten. In oktober werd hoger onderwijs opmerkelijk (+28,8 procent) duurder, wat grotendeels te verklaren valt door de verhoging van het inschrijvingsgeld in Vlaanderen. Maar ook voor verse groenten werd deze maand (+9,5 procent) aanzienlijk meer betaald.Elektriciteit werd gemiddeld 1 procent duurder ten opzichte van vorige maand.Huisbrandolie, motorbrandstoffen en aardgas werden deze maand goedkoper. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd deze maand opnieuw niet overschreden. Dat was voor het laatst het geval in november 2012. Volgens het Planbureau wordt de spilindex mogelijk pas in december 2016 voor het eerst weer overschreden. (BO)