De inflatie in België is in november voor de derde maand op rij onder de 1 procent gebleven. De stijging van de consumptieprijzen kwam uit op 0,81 procent, tegen 0,63 procent in oktober.

De inflatie zakte in september onder de 1 procent. Met 0,63 procent werd in oktober het laagste inflatiepeil bereikt sinds januari 2010. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als streefdoel een inflatiecijfer dat zich net onder de grens van 2 procent bevindt. Het Federaal Planbureau houdt er rekening mee dat de inflatie ook in december onder de 1 procent zal blijven. Voor het volledige jaar 2013 mikt het Planbureau op 1,1 procent.

De consumptieprijsindex klokte in november van dit jaar af op 122,64 punten, wat overeenstemt met een toename met 0,08 punt. Die toename kan volgens de FOD Economie in de eerste plaats worden toegeschreven aan prijsstijgingen voor verse groenten, buitenlandse reizen en boeken. Die prijsstijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor motorbrandstoffen, vers fruit en vakantiedorpen.

De gezondheidsindex steeg in november met 0,13 punt en bedraagt nu 121,12 punten. De spilindex werd niet overschreden. Dat gebeurde voor het laatst in november 2012. Het Planbureau verwacht dat de spilindex pas in juni 2014 wordt overschreden, waarna de sociale uitkeringen in juli en de wedden van het overheidspersoneel in augustus met 2 procent zouden stijgen. (BO)

De inflatie in België is in november voor de derde maand op rij onder de 1 procent gebleven. De stijging van de consumptieprijzen kwam uit op 0,81 procent, tegen 0,63 procent in oktober. De inflatie zakte in september onder de 1 procent. Met 0,63 procent werd in oktober het laagste inflatiepeil bereikt sinds januari 2010. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als streefdoel een inflatiecijfer dat zich net onder de grens van 2 procent bevindt. Het Federaal Planbureau houdt er rekening mee dat de inflatie ook in december onder de 1 procent zal blijven. Voor het volledige jaar 2013 mikt het Planbureau op 1,1 procent.De consumptieprijsindex klokte in november van dit jaar af op 122,64 punten, wat overeenstemt met een toename met 0,08 punt. Die toename kan volgens de FOD Economie in de eerste plaats worden toegeschreven aan prijsstijgingen voor verse groenten, buitenlandse reizen en boeken. Die prijsstijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor motorbrandstoffen, vers fruit en vakantiedorpen. De gezondheidsindex steeg in november met 0,13 punt en bedraagt nu 121,12 punten. De spilindex werd niet overschreden. Dat gebeurde voor het laatst in november 2012. Het Planbureau verwacht dat de spilindex pas in juni 2014 wordt overschreden, waarna de sociale uitkeringen in juli en de wedden van het overheidspersoneel in augustus met 2 procent zouden stijgen. (BO)