De consumptieprijsindex komt in augustus uit op 101,08 punten, een toename met 0,07 punt. De gezondheidsindex stijgt deze maand met 0,24 punt en bedraagt 101,61 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex stijgt van 0,91 procent naar 1,49 procent.

Elektriciteit had de grootste impact op de stijging van de inflatie. Elektriciteit werd 8,6 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De stijging deze maand wordt veroorzaakt door de invoering van het prosumententarief voor de houders van zonnepanelen én door de doorrekening van de vennootschapsbelasting vanaf deze maand in Vlaanderen.

Buitenlandse reizen werden, na seizoenscorrectie, 1,2 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De prijzen voor vliegtickets stegen deze maand gemiddeld met 4,2 procent in prijs.

Motorbrandstoffen werden dan weer 4,2 procent goedkoper. De prijs van huisbrandolie daalde in augustus met 1,8 procent.

Vers fruit werd 3,2 procent goedkoper ten opzichte van vorige maand, verse groenten werden gemiddeld 4,5 procent goedkoper.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 101,02 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding vond plaats in november 2012. (Belga/BO)

De consumptieprijsindex komt in augustus uit op 101,08 punten, een toename met 0,07 punt. De gezondheidsindex stijgt deze maand met 0,24 punt en bedraagt 101,61 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex stijgt van 0,91 procent naar 1,49 procent. Elektriciteit had de grootste impact op de stijging van de inflatie. Elektriciteit werd 8,6 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De stijging deze maand wordt veroorzaakt door de invoering van het prosumententarief voor de houders van zonnepanelen én door de doorrekening van de vennootschapsbelasting vanaf deze maand in Vlaanderen. Buitenlandse reizen werden, na seizoenscorrectie, 1,2 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De prijzen voor vliegtickets stegen deze maand gemiddeld met 4,2 procent in prijs.Motorbrandstoffen werden dan weer 4,2 procent goedkoper. De prijs van huisbrandolie daalde in augustus met 1,8 procent. Vers fruit werd 3,2 procent goedkoper ten opzichte van vorige maand, verse groenten werden gemiddeld 4,5 procent goedkoper. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 101,02 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding vond plaats in november 2012. (Belga/BO)