Analisten hadden gemiddeld genomen rekening gehouden met een inflatie van 7,3 procent, na 7,7 procent een maand eerder. Het gaat al om de vijfde verzwakking van de inflatie op rij.

De kerninflatie - zonder de volatiele energie- en levensmiddelenprijzen - daalde van 6,3 procent naar 6,0 procent. Ook hier was de terugval sterker dan verwacht.

De Amerikaanse dollar gaf na het bekendraken van de cijfers terrein prijs. Ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties kwamen onder druk te staan. De afzwakking van de inflatie zou de Amerikaanse centrale bank immers kunnen sterken in haar voornemen om de rente minder sterk te verhogen dan recentelijk. Het volgende rentebesluit is gepland voor woensdag.

President Joe Biden liet dinsdag in een reactie op de cijfers weten dat er 'reden is om optimistisch te zijn voor het eindejaar en voor komend jaar'. 'Het zal tijd kosten om de inflatie weer op een normaal niveau te brengen terwijl we richting een stabielere en robuustere groei gaan. Er kunnen tegenslagen zijn (...), maar het is duidelijk dat mijn economisch beleid werkt', aldus de Amerikaanse president, die preciseerde te hopen dat de terugkeer naar een normale situatie er tegen eind volgend jaar zal zijn.

Analisten hadden gemiddeld genomen rekening gehouden met een inflatie van 7,3 procent, na 7,7 procent een maand eerder. Het gaat al om de vijfde verzwakking van de inflatie op rij.De kerninflatie - zonder de volatiele energie- en levensmiddelenprijzen - daalde van 6,3 procent naar 6,0 procent. Ook hier was de terugval sterker dan verwacht.De Amerikaanse dollar gaf na het bekendraken van de cijfers terrein prijs. Ook de rentes op Amerikaanse staatsobligaties kwamen onder druk te staan. De afzwakking van de inflatie zou de Amerikaanse centrale bank immers kunnen sterken in haar voornemen om de rente minder sterk te verhogen dan recentelijk. Het volgende rentebesluit is gepland voor woensdag. President Joe Biden liet dinsdag in een reactie op de cijfers weten dat er 'reden is om optimistisch te zijn voor het eindejaar en voor komend jaar'. 'Het zal tijd kosten om de inflatie weer op een normaal niveau te brengen terwijl we richting een stabielere en robuustere groei gaan. Er kunnen tegenslagen zijn (...), maar het is duidelijk dat mijn economisch beleid werkt', aldus de Amerikaanse president, die preciseerde te hopen dat de terugkeer naar een normale situatie er tegen eind volgend jaar zal zijn.