Volgens een eerste raming van Eurostat klokte de inflatie in de eurozone in januari af op 1,8 procent, tegenover 1,1 procent in december vorig jaar. De inflatie in de eurozone komt in januari op het hoogste peil sinds februari 2013.

De geldontwaarding in de eurozone stijgt bovendien nog eens sneller dan verwacht. Analisten hielden voor de eerste maand van het nieuwe jaar rekening met een inflatie van 1,5 procent. Het streefdoel van de ECB - net onder de 2 procent - komt alvast dichterbij .

De hogere inflatie is vooral het gevolg van de duurdere olie: energie is nu maar liefst 8 procent duurder dan vorig jaar.

inflatie eurozone januari 2017, eurostat
inflatie eurozone januari 2017 © eurostat

Door de toenemende inflatie neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) in ieder geval toe om een einde te maken aan haar stimuleringsprogramma.

Het blijft niettemin afwachten hoe ECB-voorzitter Mario Draghi de recente cijfers zal interpreteren. Tot nu toe vond hij de onderliggende prijsdruk niet duurzaam genoeg om het beleid aan te passen. Vanuit Duitsland neemt de druk echter toe om het monetaire beleid te verstrakken.

Volgens een eerste raming van Eurostat klokte de inflatie in de eurozone in januari af op 1,8 procent, tegenover 1,1 procent in december vorig jaar. De inflatie in de eurozone komt in januari op het hoogste peil sinds februari 2013. De geldontwaarding in de eurozone stijgt bovendien nog eens sneller dan verwacht. Analisten hielden voor de eerste maand van het nieuwe jaar rekening met een inflatie van 1,5 procent. Het streefdoel van de ECB - net onder de 2 procent - komt alvast dichterbij .De hogere inflatie is vooral het gevolg van de duurdere olie: energie is nu maar liefst 8 procent duurder dan vorig jaar. Door de toenemende inflatie neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) in ieder geval toe om een einde te maken aan haar stimuleringsprogramma.Het blijft niettemin afwachten hoe ECB-voorzitter Mario Draghi de recente cijfers zal interpreteren. Tot nu toe vond hij de onderliggende prijsdruk niet duurzaam genoeg om het beleid aan te passen. Vanuit Duitsland neemt de druk echter toe om het monetaire beleid te verstrakken.