De inflatie in de eurozone is in december 2015 afgeklokt op 0,2 procent op jaarbasis. Dat is lager dan verwacht, want economen hielden rekening met een toename van de inflatie tot 0,3 procent.

De inflatie in de eurozone blijft dus ver onder het streefdoel van - net geen - 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) in ere houdt, maar al in tijden niet bereikt.

inflatie eurozone december 2015, eurostat
inflatie eurozone december 2015 © eurostat

Volgens de berekeningen van het statistiekbureau Eurostat werden voedsel, alcohol en tabak duurder, terwijl energie opmerkelijk goedkoper werd.

Voor voedsel, alcohol en tabak werd gemiddeld 1,5 procent meer betaald, terwijl de prijzen van diensten met 1,1 procent stegen. Energie werd 5,9 procent goedkoper.

Ook de kerninflatie - voedsel- en energieprijzen niet meegerekend - blijft laag op 0,9 procent.

Maandag raakte al bekend dat de inflatie in de grootste economie van de eurozone - Duitsland - in december is gedaald tot 0,2 procent in vergelijking met 0,3 procent in november. Ook die terugval werd niet verwacht, want analisten hielden rekening met een beperkte toename tot 0,4 procent. (BO)

De inflatie in de eurozone is in december 2015 afgeklokt op 0,2 procent op jaarbasis. Dat is lager dan verwacht, want economen hielden rekening met een toename van de inflatie tot 0,3 procent.De inflatie in de eurozone blijft dus ver onder het streefdoel van - net geen - 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) in ere houdt, maar al in tijden niet bereikt. Volgens de berekeningen van het statistiekbureau Eurostat werden voedsel, alcohol en tabak duurder, terwijl energie opmerkelijk goedkoper werd.Voor voedsel, alcohol en tabak werd gemiddeld 1,5 procent meer betaald, terwijl de prijzen van diensten met 1,1 procent stegen. Energie werd 5,9 procent goedkoper.Ook de kerninflatie - voedsel- en energieprijzen niet meegerekend - blijft laag op 0,9 procent.Maandag raakte al bekend dat de inflatie in de grootste economie van de eurozone - Duitsland - in december is gedaald tot 0,2 procent in vergelijking met 0,3 procent in november. Ook die terugval werd niet verwacht, want analisten hielden rekening met een beperkte toename tot 0,4 procent. (BO)