In december 2010 bereikte de inflatie in de zestien landen van de eurozone het hoogste peil sinds oktober 2008, toen het inflatiecijfer afklokte op 3,2 procent. De prijzen in de eurozone zijn in december sneller toegenomen dan de 2 procent waar analisten op hadden gerekend.

De Europese Centrale Bank (ECB) beschouwt een jaarinflatie van net onder de twee procent als ideaal. In december liet de ECB in een prognose verstaan dat er voor 2011 gemikt wordt op een inflatiecijfer dat schommelt rond 1,8 procent. Voor 2012 zou dat 1,5 procent moeten zijn.

In een reactie aan het persagentschap Bloomberg noemt Martin van Vliet, econoom bij ING, de duurdere voedsel- en energieprijzen als oorzaken van het oplopend inflatiecijfer. Volgens de econoom is er evenwel geen reden tot paniek, aangezien "de inflatie wellicht binnen het halfjaar weer onder de 2 procent zakt."

Planbureau

Voor ons land heeft het Planbureau dinsdag de inflatievooruitzichten voor 2011 opwaarts bijgesteld als gevolg van de hogere olieprijzen. Het Planbureau houdt nu rekening met een gemiddelde jaarinflatie van 2,5 procent in 2011. Bij de recentste prognose in december werd gerekend op een gemiddelde van 2,3 procent.

Als de prognose van het Planbureau uitkomt, dan zullen de kosten voor levensonderhoud sneller stijgen dan de voorgaande jaren. In 2010 lag de inflatie nog op 2,19 procent, en in 2009 werd er zelfs een licht negatief cijfer van -0,05 procent opgetekend.

De inflatie zou in februari 2011 pieken tot 3,05 procent. Pas in december zou het cijfer onder de 2 procent zakken. Het Planbureau gaat voor zijn prognoses uit van een gemiddelde olieprijs van 95 dollar per vat en een wisselkoers van 1,34 dollar per euro.

In december 2010 bereikte de inflatie in de zestien landen van de eurozone het hoogste peil sinds oktober 2008, toen het inflatiecijfer afklokte op 3,2 procent. De prijzen in de eurozone zijn in december sneller toegenomen dan de 2 procent waar analisten op hadden gerekend. De Europese Centrale Bank (ECB) beschouwt een jaarinflatie van net onder de twee procent als ideaal. In december liet de ECB in een prognose verstaan dat er voor 2011 gemikt wordt op een inflatiecijfer dat schommelt rond 1,8 procent. Voor 2012 zou dat 1,5 procent moeten zijn.In een reactie aan het persagentschap Bloomberg noemt Martin van Vliet, econoom bij ING, de duurdere voedsel- en energieprijzen als oorzaken van het oplopend inflatiecijfer. Volgens de econoom is er evenwel geen reden tot paniek, aangezien "de inflatie wellicht binnen het halfjaar weer onder de 2 procent zakt."