De inflatie in de eurozone is in juli met 0,1 procentpunt gezakt tot 0,4 procent, vooral als gevolg van lagere energiekosten. De inflatie in de eurozone staat nu op het laagste peil sinds oktober 2009.

Analisten hielden rekening met een stabilisering. De vrees voor deflatie houdt aan, ondanks de rentemaatregelen die de ECB al heeft genomen om de prijzendruk aan te wakkeren.

Gevaar voor deflatie

'Vandaag geven de cijfers alvast niet de zekerheid dat de eurozone zich buiten de deflatiegevarenzone bevindt", zegt Peter Vanden Houte, chief economist bij ING, in een reactie aan het persagentschap Reuters. "Bovendien weegt het conflict met Rusland op de groeiprognoses, waardoor het onwaarschijnlijk wordt dat de vrees voor deflatie snel zal verdwijnen," voegt hij eraan toe.

De kerninflatie - zonder energie, voeding, tabak en alcohol - bleef in juli voor de tweede maand onveranderd op 0,8 procent.

Beleid

De inflatie in de eurozone blijft in ieder geval ver weg van het streefdoel van - net onder de - 2 procent waar de Europese Centrale Bank op mikt. Volgende week donderdag houdt de ECB haar volgende beleidsvergadering, maar de meeste analisten gaan ervan uit dat de centrale bank eenvoudigweg vasthoudt aan haar monetaire beleid.

Mario Draghi, voorzitter van de ECB, heeft eerder wel al laten verstaan dat de centrale bank bereid is verdere 'onconventionele maatregelen' te nemen als dat nodig is. Kwantitatieve versoepeling (QE) - of geld drukken om er activa mee te kopen -'valt daarbij volledig binnen ons mandaat', aldus Draghi.

(Reuters/BO)

De inflatie in de eurozone is in juli met 0,1 procentpunt gezakt tot 0,4 procent, vooral als gevolg van lagere energiekosten. De inflatie in de eurozone staat nu op het laagste peil sinds oktober 2009. Analisten hielden rekening met een stabilisering. De vrees voor deflatie houdt aan, ondanks de rentemaatregelen die de ECB al heeft genomen om de prijzendruk aan te wakkeren. 'Vandaag geven de cijfers alvast niet de zekerheid dat de eurozone zich buiten de deflatiegevarenzone bevindt", zegt Peter Vanden Houte, chief economist bij ING, in een reactie aan het persagentschap Reuters. "Bovendien weegt het conflict met Rusland op de groeiprognoses, waardoor het onwaarschijnlijk wordt dat de vrees voor deflatie snel zal verdwijnen," voegt hij eraan toe.De kerninflatie - zonder energie, voeding, tabak en alcohol - bleef in juli voor de tweede maand onveranderd op 0,8 procent.BeleidDe inflatie in de eurozone blijft in ieder geval ver weg van het streefdoel van - net onder de - 2 procent waar de Europese Centrale Bank op mikt. Volgende week donderdag houdt de ECB haar volgende beleidsvergadering, maar de meeste analisten gaan ervan uit dat de centrale bank eenvoudigweg vasthoudt aan haar monetaire beleid.Mario Draghi, voorzitter van de ECB, heeft eerder wel al laten verstaan dat de centrale bank bereid is verdere 'onconventionele maatregelen' te nemen als dat nodig is. Kwantitatieve versoepeling (QE) - of geld drukken om er activa mee te kopen -'valt daarbij volledig binnen ons mandaat', aldus Draghi. (Reuters/BO)