Inflatie daalt vierde maand op rij

ZELFSTANDIGE HANDELAARSGrote supermarktketens permitteren zich de jongste jaren wel heel veel in de franchisecontracten. © .

De inflatie is in november opnieuw gedaald, van 1,81 tot 1,77 procent. Het is al de vierde maand op rij dat de inflatie in België daalt. Dat meldt de FOD Economie.

De inflatie daalde van 1,81 procent in oktober tot 1,77 procent in november. In juli werd nog een inflatie opgetekend van 2,28 procent, het hoogste peil sinds oktober 2012.

Er werden deze maand vooral prijsstijgingen opgetekend voor vakantiedorpen, aankoop van personenwagens, elektriciteit, aardgas en groenten.

Die prijsstijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor buitenlandse pakketreizen, fruit en motorbrandstoffen.

Vakantiedorpen werden gemiddeld 10,3 procent duurder. De aankoop van personenwagens werd 0,4 procent duurder ten opzichte van vorige maand. De prijs voor elektriciteit steeg gemiddeld met 0,7 procent. Groentenprijzen stegen gemiddeld met 1,2 procent. Aardgas werd 1,4 procent duurder.

De prijzen voor buitenlandse pakketreizen daalden, na seizoenscorrectie, gemiddeld met 2, 3 procent. Fruit werd gemiddeld 4,1 procent goedkoper ten opzichte van vorige maand. De prijzen voor motorbrandstoffen werden gemiddeld 1,3 procent goedkoper.

De gezondheidsindex is deze maand wel gestegen, van 1,55 tot 1,65 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van energieproducten en onbewerkte voedingsmiddelen, is gedaald tot 1,67 procent.

De spilindex werd niet overschreden. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content