Inflatie daalt tot 10,35 procent in december
De inflatie in ons land is in december opnieuw wat gedaald: van 10,63 procent in november naar 10,35 procent in december. Dat maakt het statistiekbureau Statbel vrijdag bekend. Het gaat om de tweede daling op rij: in oktober stond de inflatie in België nog op 12,27 procent.
De dalende trend lijkt dus ingezet, al blijven de prijzen van consumptiegoederen wel veel sterker stijgen dan de doelstelling (rond de 2 procent) van de Europese Centrale Bank.
Ook in december blijven de energieprijzen de boosdoener voor de hoge inflatie. Energie is nog altijd meer dan een derde (32,88 procent) duurder dan in december vorig jaar en draagt zo 3,25 procentpunten bij aan het globale inflatiecijfer.. Het basispakket voor elektriciteit en aardgas en lagere brandstofprijzen hadden wel een temperend effect in december.
Opvallend zijn ook de sterk stijgende prijzen voor voeding. In die categorie is er van een dalende trend nog geen sprake. Voeding was in december 14,53 procent duurder dan vorig jaar, in november lag de inflatie bij voeding nog iets lager. De bijdrage van voeding aan de totale inflatie bedraagt nu 2,77 procentpunten, meldt Statbel.
De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 7,34 procent in december tegenover 7,16 procnt in november. Dat is een gevolg van de toegenomen inflatie voor bewerkte voeding en diensten.
Op maandbasis werden vooral buitenlandse reizen, vliegtickets, private huur, zuivelproducten, huisbrandolie en groenten duurder. Motorbrandstoffen, elektriciteit, fruit, aardgas, vlees en alcoholische dranken werden dan weer goedkoper tegenover vorige maand.
Econoom Stijn Baert, die lid is van de indexcommissie, wijst er op Twitter op dat de inflatie dan wel dalend is, ze toch nog erg hoog blijft. De prijzen zijn in één jaar zoveel gestegen als in normale tijden in vijf jaar, klinkt het. In twee jaar tijd werd het leven in België 16,7 procent duurder. ‘Je betaalt nu gemiddeld 700 euro voor wat je twee jaar geleden nog 600 euro kostte’, klinkt het